China/Hong Kong: Poliţia şi-a cerut scuze pentru prima dată de la declanşarea protestelor

China/Hong Kong: Poliţia şi-a cerut scuze pentru prima dată de la declanşarea protestelor

Poliţia din Hong Kong şi-a cerut scuze luni, pentru prima dată de la declanşarea în luna iunie a mişcării de protest, după incidentul în care s-a aruncat cu vopsea albastră pe zidurile unei moschei în timpul unei operaţiuni de dispersare a manifestanţilor, relatează AFP.

"Imediat după incident, reprezentanţii poliţiei şi-au cerut scuze de la principalul imam şi de la liderii comunităţii musulmane", a declarat presei Cheuk Hau-yip, comandantul regional al forţelor de ordine din districtul West Kowloon.

Responsabilii acestei moschei, cea mai mare din fosta colonie britanică, situată în peninsula Kowloon, au declarat jurnaliştilor că au acceptat scuzele, la fel ca pe cele ale şefei executivului din Hong Kong, Carrie Lam.

Într-un comunicat difuzat duminică, poliţia a indicat pur şi simplu că edificiul religios fost atins din greşeală. La rândul ei, "doamna Lam şi-a cerut scuze pentru aruncarea din neatenţie" a vopselei, a indicat biroul său într-un comunicat.

Însoţită de şeful poliţiei Stephen Lo, şefa executivului din Hong Kong a făcut o scurtă vizită la moschee în aceeaşi zi, în prezenţa unui important dispozitiv de securitate.

Intrarea în edificiu a fost stropită de un camion al poliţiei echipat cu un tun care a aruncat un lichid albastru, provocând furia comunităţii musulmane şi a protestatarilor. Acest colorant, menit să ajute la identificarea protestatarilor, lasă pete pe străzile şi clădirile din zona în care se intervine.

Moscheea Kowloon a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a găzdui soldaţi musulmani din Indiile britanice.

Reconstruită la începutul anilor '80, moscheea rămâne un centru important pentru comunitatea musulmană din Hong Kong, care are aproximativ 300.000 de credincioşi.

Duminică, în Hong Kong a fost o nouă zi de violenţe, pentru al 20-lea weekend consecutiv. Zeci de mii de oameni au luat parte la un miting neautorizat, dar paşnic. AGERPRES/( AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Mihaela Toth, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa