Chișinăul a declarat un diplomat rus persona non-grata pentru tentativa liderului Tatarstanului de a intra în țară

Chișinăul a declarat un diplomat rus persona non-grata pentru tentativa liderului Tatarstanului de a intra în țară

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a declarat persona non-grata un diplomat rus, decizie comunicată în timpul convocării la sediul instituției a ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

Un diplomat rus a fost declarat persona non-grata. FOTO: Arhivă

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) informează că diplomatul rus este obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova, dar nu oferă detalii despre acesta.

,,Pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a declarat drept persoana non-grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 19 aprilie, odată cu convocarea la sediul MAEIE a Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov”, au precizat angajații MAEIE.

Angajați ai misiunii diplomatice ruse, fără cartelă de acces la aeroport

Tot miercuri, diplomatul expulzat, dar și un alt angajat al ambasadei ruse au rămas fără cartela de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, pentru comportament necorespunzător în timpul aterizării avionului în care se afla șeful Tatarstanului.

Deciziile au fost luate după ce premierul Dorin Recean a venit cu solicitări în acest sens în debutul ședinței Executivului, sugerând parlamentarilor să nu mai invite în Republica Moldova reprezentanții ai Federaţiei Ruse.

,,Cetățenii care temporar sunt deputați și invită, aici, cei care ajută la uciderea oamenilor, uciderea copiilor, uciderea femeilor nu au ce căuta aici. Noi nu ne asociem cu războiul, Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocități și asta vreau să le spun acestor cetățeni, și nu trebuie să se pună în ,,poară” cu Poliția de Frontieră, și cu autoritățile din Aeroport. Nu le face față, le reamintesc, ei sunt temporar deputați, asta nu le dă dreptul să se poarte urât cu cetățenii Republicii Moldova în exercitarea funcției”, a spus prim-ministrul.

În data de 17 aprilie, Rustam Minnikhanov, liderul Republicii Tatarstan (n.r republică a Federaţiei Ruse), care planifica să ajungă în Republica Moldova pentru a susține un candidat la alegerile din UTA Găgăuzia, nu a fost lăsat să intre în țară de polițiștii de frontieră.

,,Ne aflăm în Chișinău. Am aterizat cu puțin timp în urmă la invitația lui Petrov și Suholdolski, care recent au vizitat republica noastră. Aveam un program amplu, din păcate, autoritățile din Republica Moldova au luat decizia că noi nu suntem doriți aici și că nu putem vizita țara. Astfel, nu vom putea participa la congres”, a declarat liderul Republicii Tatarstan.

Mai exact, Minnikhanov a fost invitat la congres de Alexandr Suhodolski, un parlamentar socialist, și de Victor Petrov, candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan din UTA Găgăuzia care vor avea loc în data de 30 aprilie.

De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) au precizat că președintelui Republicii Tatarstan i-a fost interzisă intrarea în țară, dar acesta nu a fost declarat persona non-grata.

,,Sunt false și declarațiile unui oficial rus recent returnat din țara noastră precum că a fost declarat „persoană non-grata” în Moldova. Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, a menționat purtătoare de cuvânt a IGPF, Raisa Novițchi.

Rustam Minnikhanov, președintele Republicii Tatarstan din Federația Rusă, se numără printre membrii cheie ai partidului „Edinaia Rossia” afiliat lui Vladimir Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…