Ciclonul-bombă Elliott, din SUA, a ucis 28 de oameni. „E ca un uragan de categoria 3 cu o grămadă de zăpadă“ FOTO

Ciclonul-bombă Elliott, din SUA, a ucis 28 de oameni. „E ca un uragan de categoria 3 cu o grămadă de zăpadă“ FOTO

Oficialii avertizează că numărul deceselor ar putea crește, în timp ce un sfert de milion de persoane din SUA nu au curent electric.

Monstruoasa furtună arctică care a cuprins cea mai mare parte a părții continentale a SUA în timpul sărbătorilor de Crăciun a continuat să lovească duminică orașul nordic Buffalo, New York, în timp ce temperaturile negative care s-au resimțit la nivelul întregii țărie au creat ceea ce meteorologii au numit un „pericol potențial care poate pune în pericol viața“, informează The Guardian..

Douăzeci și opt de decese atribuite vremii au fost înregistrate în întreaga țară, iar oficialii au avertizat că numărul deceselor va crește probabil deoarece masa de aer arctic care învăluie o mare parte din cele două treimi estice ale SUA se delasează lent spre moderat, ceea ce înseamnă că gerul va persista.

„În unele zone, prezența în aer liber ar putea duce la degerături în câteva minute“, a precizat Serviciul Național de Meteorologie (NWS) într-un buletin. Serviciul a sfătuit pe oricine călătorește sau iese afară „să se pregătească pentru frigul extrem prin îmbrăcarea în straturi, acoperind cât mai multe zone expuse ale pielii și să pună autovehicule kituri de siguranță pentru iarnă“.

Furtuna, care se întinde de la Marile Lacuri, în apropiere de Canada, până la Rio Grande, de-a lungul frontierei mexicane, a dus la decese în Colorado, Kansas, Oklahoma, Nebraska, New York și alte state. Până duminică, 60% din populația SUA se afla încă sub incidența unei avertizări de vreme de iarnă.

Printre cele mai afectate a fost Buffalo, unde două zile de zăpadă abundentă și vânturi puternice au creat condiții despre care oficialii locali au spus că este probabil cea mai severă furtună din 1977 încoace. Se preconizează căderi de zăpadă de peste 1,5 metri începând de duminică seară.

După trei zile de viscol, oamenii au rămas blocați în mașini pe autostrăzi și străzi, au declarat oficialii. La un moment dat, toate autospecialele de pompieri din oraș au fost blocate, a declarat guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, în timp ce ambulanțele au avut nevoie în medie de trei ore pe drum.

„Este ca un uragan de categoria 3 cu o grămadă de zăpadă amestecată“, a declarat șeful Tim Carney de la biroul local al șerifului a cărui jurisdicție include Buffalo.

Un al oficial, Mark Poloncarz, a confirmat șapte decese duminică dimineață. „Acesta nu este Crăciunul pe care vreunul dintre noi l-a sperat și nici nu-l așteptam, dar încercați să aveți un Crăciun cât mai vesel astăzi", a scris el pe Twitter.

Poloncarz a adăugat: „Amintiți-vă de spiritul sărbătorilor și de ce suntem o comunitate de buni vecini. Din nou, cele mai profunde condoleanțe familiilor care au pierdut persoane dragi“.

Aproape 28.000 de persoane au rămas fără curent electric în Buffalo și în suburbiile din apropiere începând cu ora 4 dimineața, potrivit PowerOutage.us. Dar Poloncarz a declarat că condițiile se ușurează în zonele cele mai afectate și că serviciile orașului au fost „capabile să accelereze semnificativ“ operațiunile de ajutorare și de restabilire a energiei electrice.

În întreaga țară, furtuna de iarnă a lăsat fără curent electric până la 1,5 milioane de persoane, iar alte sute de mii au fost avertizate că ar putea să se confrunte cu pene de curent și să reducă utilizarea atât a energiei electrice, cât și a gazului.

Un sfert de milion de persoane nu aveau curent electric duminică dimineață - o cifră care includea 100.000 de persoane din Maine. Furnizorii de gaze naturale din New York și Massachusetts au cerut clienților să reducă consumul până duminică după-amiază.

Furtuna, pe care meteorologii au numit-o Elliott, a determinat anularea sau întârzierea a mii de zboruri în timpul vacanței de Crăciun. Alte 1.200 au fost anulate duminică.

Cele mai grave efecte ale lui Elliott sunt prognozate să se amelioreze în unele părți ale țării. NWS a precizat că se așteaptă „o îmbunătățire lentă a condițiilor pe măsură ce furtuna slăbește“. Cu toate acestea, vânturile vor „continua să trimită aerul rece canadian în cele două treimi de est ale țării“.

Furtuna va readuce în atenție problema schimbărilor climatice, care a agravat probabil condițiile care au produs „ciclonul bombă“ Elliot. Fondul de Apărare a Mediului (EDF) a precizat pe site-ul său că „mai multe ninsori în timpul furtunilor de zăpadă reprezintă un efect așteptat al schimbărilor climatice“.

Acest lucru se datorează faptului că o planetă mai caldă evaporă mai multă apă în atmosferă. Acest plus de umiditate înseamnă mai multe precipitații sub formă de ninsori abundente sau ploi torențiale, a precizat acesta. În lunile mai calde, potrivit EDF, acest lucru poate provoca inundații record, „dar în timpul iernii - când partea noastră de lume este îndepărtată de Soare - temperaturile scad și, în loc de ploi torențiale, putem avea parte de furtuni de iarnă masive“.

Un curent „jet stream“ mai instabil, atribuit unei încălziri rapide a Arcticii, permite aerului polar friguros să pătrundă mai mult spre sud decât în mod normal, mai scrie pe site-ul EDF.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă