Cinci întrebări despre mult discutata contraofensivă. Generalul Ben Hodges: „Eliberarea Crimeei schimbă totul“

Cinci întrebări despre mult discutata contraofensivă. Generalul Ben Hodges: „Eliberarea Crimeei schimbă totul“

Generalul Ben Hodges (r), fost comandant al armatei americane în Europa, precizează, într-o analiză CEPA, factorii care trebuie luați în considerare înaintea ofensivei anticipate a Ucrainei.

Ucrainenii se pregătesc de contraofensivă FOTO Profimedia

Ucrainenii au o mulțime de opțiuni unde îi pot testa pe rușii, înainte de a-și redistribui trupele în altă parte. Întrebarea nu este atât de mult dacă să creeze sau nu surpriză cu privire la locul în care va fi lovitura principală, cât să creeze dileme pentru comandamentul rus. Dar iată întrebările la care ar trebui să se gândească Kievul, în opinia generalului Generalul Ben Hodges (r), fost comandant al armatei americane în Europa, înainte de contraofensivă:

1. Influențează aniversarea Zilei Victoriei, de pe 9 mai, din cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia sau Ucraina din punct de vedere militar?

„Mă aștept ca Kremlinul să fie disperat după o victorie de sărbătorit și să împingă Statul Major și pe liderul grupului mercenar Wagner, Prigojin, să-i ofere Bahmut până la acea dată. Astfel, probabil că sute de soldați ruși vor muri pentru un gest gol, cu toate că asta nu-l va deranja pe președintele Putin sau pe cercul său de susținători.

Statul Major ucrainean, pe de altă parte, va continua planificarea unei presupuse contraofensive , al cărei moment, loc și metodologie sunt (foarte corect) cunoscute doar de ei. Nu cred că ar risca viața unui singur soldat ucrainean pentru a face ceva simbolic în ziua aceea. În schimb, vor acționa atunci când vor considera că toate condițiile sunt îndeplinite. Cu toate acestea, nu m-ar mira să existe un oarecare atac sau poate operațiuni de informații care să demonstreze hotărârea și încrederea poporului ucrainean, ale guvernului și ale armatei sale“, scrie generalul în analiza pentru CEPA.

2. Este Ucraina supusă unei presiuni de timp (s-a vorbit mult despre ofensiva de „primăvară”, dar asta ne spune ceva)?

„Nu aș numi-o ofensivă de primăvară pentru că nu cred că datele sunt cheia. Ceea ce contează cel mai mult este de a se stabili condițiile pentru a asigura cea mai bună șansă de succes la cel mai mic cost posibil în ceea ce privește pierderile umane. Statul Major ucrainean m-a impresionat prin disciplina, priceperea și inovația sa. Mă aștept că au identificat condițiile de care au nevoie pentru a-și lansa ofensiva, la un moment și un loc aleși de ei.

Aceste condiții ar include pregătirea forțelor lor (instruire, putere, logistică), cantitatea dorită de tulburare și confuzie în rândul rușilor, gradul de utilizare al terenului pe care ar urma să se desfășoare atacurile lor și alte pregătiri pe care le consideră esențiale pentru succes.

Mă aștept ca această contraofensivă să se desfășoare în moduri care ne vor surprinde pe toți, dar care vizează un final decisiv; nu doar împingerea forțelor rusești din Donbas.

De fapt, aș recomanda, dacă mi s-ar cere, ca această contraofensivă să vizeze izolarea Peninsulei Crimeea, terenul decisiv al acestui război, și apoi eliberarea sa. Uciderea fiecărui soldat rus aflat la o distanță de 100 km de Bahmut nu schimbă nimic din punct de vedere strategic. Eliberarea Crimeei schimbă totul“, este de părere generalul american.

3. Este crucială sosirea tancurilor și a altor vehicule blindate occidentale pentru data de începere a ofensivei (adică trebuie să aștepte Ucraina până când acestea vor sosi)?

„Mă aștept ca Statul Major General ucrainean să fi studiat cu atenție apărarea rusă și să fi identificat vulnerabilitățile asupra cărora se vor concentra. Nu este necesar să atace pe întregul front de 900 km; mai degrabă, concentrarea puterii de luptă pe câteva fronturi înguste va permite ucrainenilor să realizeze penetrarea acestor densități lineare ale apărării ruse.

Astfel, forțele care vor face acest lucru vor fi o combinație de echipament ucrainean, echipament rusesc capturat și echipament furnizat de Occident. Obținerea unităților echipate cu Leopard, Marder, Bradley și alte echipamente furnizate de Occident va oferi o componentă foarte puternică forțelor implicate în atac, presupunând că echipajele și unitățile cu acest echipament occidental au avut timp adecvat pentru a se antrena în utilizarea lor și în aplicarea lor tactică în operațiuni de arme combinate. SUA a declarat pe 21 aprilie că echipamentul occidental a permis crearea a mai mult de nouă brigăzi blindate noi. Este suficient să ofere Ucrainei câteva opțiuni bune“, spune fostul comandant al armatei americane în Europa

4. Cum vom afla când începe ofensiva?

„Nu vom ști decât după ce a început. Mă aștept ca Statul Major al Ucrainei să desfășoare o gamă largă de operațiuni de formare a condițiilor care să ajute la pregătirea atacului principal. Acestea ar include atacuri ale partizanilor și forțelor speciale pentru distrugerea/perturbarea rețelelor de transport, crearea de confuzie în zona din spatele liniei rusești și colectarea de informații.

Acestea ar include, de asemenea, lovituri cu drone și cu artilerie/rachete de rază lungă împotriva activelor critice și a siturilor logistice rusești și atacuri asupra sistemelor de apărare aeriană. Toate acestea au ca scop reducerea capacităților și flexibilității rusești înainte de atac și inducerea în eroare a rușilor cu privire la locațiile precise unde vor avea loc loviturile principale“, explică Ben Hodges.

5. Armata ucraineană a surprins în trecut; au înțeles acum rușii tacticile acesteia?

„Sunt sigur că Statul Major rus nu va face greșeala de a subestima planificarea, hotărârea și puterea de luptă a Ucrainei. M-aș aștepta ca aceștia să facă tot ce pot pentru a perturba/preveni atacurile, pentru a-și consolida apărarea și pentru a-și dezvolta profunzimea pentru a „absorbi” atacul.

Dar nu cred că rușii au flexibilitatea de a reacționa în cazul în care ucrainenii își vor dezvălui în cele din urmă efortul principal, și nu am văzut nicio dovadă că puterea aeriană rusă este eficientă împotriva țintelor mobile.

Vom afla în curând dacă au făcut această ajustare“, conchide generalul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina