Magistratul de la Judecătoria Mangalia care a întrebat, joi, dacă în sala de judecată sunt și victimele ucise în accidentul de la 2 Mai comis de Vlad Pascu este judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu, conform Ziua de Constanța . Popoviciu a fost sancționată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în 2023 pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau neglijență gravă.

Ordinea de zi a ședinței CSM din 30 mai 2023 arată că Secția de judecători a Consiliului a decis să o sancționeze pe judecătoare în temeiul Art. 271 din Legea 303/2022 , privind răspunderea disciplinară a magistraților, pentru lit. s) care prevede:

  • s) exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Inițial, Inspecția Judiciară ceruse sancționarea judecătoarei și pentru lit. g), l), adică:

  • ”g) nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile;
  • l) nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.

Judecătoarea Popoviciu a cerut să se transfere la Judecătoria Mangalia, de la Judecătoria Ineu (Bihor), unde a ajuns începând cu martie 2022. Popoviciu este judecător din februarie 2013, când a fost numită în funcție de fostul președinte Traian Băsescu.

Context

Magistratul din Mangalia care judecă accidentul din 2 Mai în care Vlad Pascu a ucis doi adolescenți a întrebat dacă victima e în sală și a cerut buletinul băiatului mort, susține tatăl acestuia care a făcut declarații pentru presa locală , după ce a ieșit plângând din Judecătoria Mangalia, transmite Info Sud-Est.

Tatăl băiatului a ieșit plângând din sală, la fel și alte rude și apropiați ai tinerilor uciși în 19 august. Tatăl spune că judecătoarea i-a cerut buletinul copilului mort și a întrebat unde este.

Vlad Pascu este judecat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului. Pascu nu a fost reprezentat de avocat la primul termen de joi, iar procesul a fost amânat.

Pascu a condus autoturismul drogat, conform rechizitoriului procurorilor, iar moartea celor doi tineri a fost extrem de violentă. Accidentul s-a produs la intrarea în localitatea 2 Mai când Pascu a intrat cu maşina într-un grup de persoane care se deplasa pe marginea drumului. În urma accidentului doi tineri, de 20 ani şi 21 de ani au murit, iar alţi trei tineri au fost răniţi.

Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023. Vlad Pascu a mai solicitat înlocuirea arestului preventiv cu o altă măsură preventivă mai blândă, dar instanţa i-a respins cererea.

În urma acestui accident mai mulţi poliţişti şi-au pierdut funcţiile din cauza modului în care au acţionat în orele de dinaintea producerii evenimentului rutier, printre aceştia aflându-se şi fostul şef al IPJ Constanţa, Adrian Glugă. De asemenea, după această tragedie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat o reorganizare a Poliţiei Judeţene Constanţa.

Pascu este trimis în judecată și de procurorii DIICOT, împreună cu părinţii săi, pentru trafic de droguri, pentru determinarea unei persoane să dea declaraţii mincinoase sau să nu prezinte probe şi pentru punerea la dispoziţie a locuinţei pentru consum de droguri. Acest dosar va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Cu privire la încercările de influențare a anchetei de către mama lui Pascu, G4Media a arătat că la o lună și jumătate de la apariția în presă a stenogramelor tragediei de la 2 Mai, nici Parchetul General (PG), nici Inspecția Judiciară (IJ) nu făceau verificări cu privire la identitatea „procurorului Niț”, care apare în dosarul DIICOT al lui Vlad Pascu. Nici DIICOT, în ale cărei stenograme apare numele procurorului, nu a disjuns cauza.

În stenogramele procurorilor DIICOT, publicate în mass-media în 18 septembrie și regăsite în rechizitoriul DIICOT trimis în judecată la începutul lunii octombrie, este menționat numele unui procuror „Niț” la care ar fi apelat avocatul familiei Pascu și pe care îl menționează într-o discuție cu Miruna Pascu, mama tânărului care a provocat accidentul sub influența drogurilor și care se află în arest preventiv pentru că ar fi încercat să influențeze martorii din dosar.

Procurorul era menționat în contextul în care avocatul familiei Pascu (cu care Miruna Pascu se sfătuia frecvent în chestiuni juridice conform DIICOT) încerca să o ajute pe aceasta în situația arestului preventiv în care se afla fiul său, Vlad Pascu.

Potrivit Antena 1 , Ioana Ancuta Popoviciu este magistrat la Judecatoria Mangalia din martie 2022, dupa ce, anterior, a fost judecatoare la Ineu. De loc, este din Beius. La capitolul avere, judecatoarea a declarat oficial ca detine un teren de 338 de metri patrati, in intravilan, in Beius, Bihor, care i-a fost donat in 2007, o casa de locuit de 68 de metri patrati in Bihor, care i-a fost donata in 2007.

De asemenea, mai are doua apartamente de 48 de metri patrati in Mangalia, dintre care unul cumparat direct si altul prin credit ipotecar, dupa cum scrie in declaratia de avere pe care a depus-o in mod oficial in iunie anul trecut, document public si usor accesibil.

Declaratia nu este completata la sectiunile „autovehicul” si nici la „bijuterii, obiecte de arta si de cult…” care depasesc, insumat, valoarea de 5.000 de euro. De remarcat ca, oficial, judecatoarea are un singur cont bancar in care soldul la zi era de 1.000 de lei la data depunerii, adica mai putin de 10% din salariul ei lunar.

In declaratia de avere sunt trecute patru credite, cu o valoare totala de peste 551.000 de lei, cu perioade de rambursare intre 2026 si 2047. La capitolul salarii, suma totala declarata, anuala, este de 28.738 de lei ca judecator la Judecatoria Ineu, 109.554 lei ca judecator la Judecatoria Mangalia la care se adauga doua diferente salariale a cate 16.726 de lei, respectiv 1.615 lei.

In total reiese un venit lunar mediu de 13.052 de lei, echivalentul a circa trei salarii medii nete pe economie.