Cine sunt noii membri ai conducerii CNCD

Cine sunt noii membri ai conducerii CNCD

Parlamentarii au dat astăzi vot favorabil numirii noilor membri ai Colegiul director al Consiliului Național pentru Combatarea Discriminării (CNCD) pentru un mandat de cinci ani.

FOTO: Arhivă

Cătălin Raiu a primit 271 de voturi „pentru” și 30 „împotriva”, în timp ce Maria Moța a primit 256 „pentru” și 45 „contra”, iar Radu Săvulescu 255 de voturi „pentru” și 46 „împotrivă”.

Șapte persoane și-au depus candidatura, majoritatea fiind deja nume cunoscute, pentru că au mai încercat să ajungă pe această funcție în ultimii ani. De exemplu, Cătălin Valentin Raiu este printre cei votați în urmă cu câteva luni, dar care nu îndeplinea criteriul studiilor.

De această dată, unul dintre locurile scoase la bătaie este pentru un om susținut de Grupul minorităților. De altfel, legea a fost modificată anul trecut, în așa fel încât numărul membrilor CNCD să creasc de la 9 la 11, iar în lege să fie stipulat că un membru e cel susținut de Grupul minorităților. Radu Săvulescu (35 de ani), președinte al Ligii Albanezilor din România, este susținut pentru funcție.

Pentru o a doua funcție este susținută Maria Moța, de PNL. Aceasta a mai fost membră CNCD în perioada 2020-2023, dar doar pentru un rest de mandat. Acum liberalii o vor pentru un mandat întreg.

Cea de-a treia funcție a fost negociată la nivel parlamentar, fiind numit membru Cătălin Raiu.

Vot și pentru șefia ANRE

Parlamentul a validat astăzi patru noi membri pentru conducerea de lapte a Comitetului de Reglementare a ANRE, la șefie fiind în următorii cinci ani un liberal, George Niculescu , în timp ce PSD va avea unul din cei doi vicepreședinți, Gabriel Andronache.

La șefia ANRE a fost votat George Niculescu, liberal care deținea funcția de secretar de stat la Ministerul Energiei . 256 de voturi au fost „pentru”, 24 „contra”. În ceea ce privește funcția vacantă de vicepreședinte, a fost preferat Gabriel Andronache (șef al Directoratului Transelectrica), persoană care a primit 263 de voturi „pentru”, iar 6 „contra”, în timp ce propunerea UDMR (formațiunea care a părăsit sala la vot) Zoltan Nagy-Beke a luat doar 6 voturi.

Ceilalți doi membri care au luat vot pentru a fi numiți în funcția de membru simplu ai Comitetului de Reglementare sunt liberalul Sorin Bumb (260 de voturi „pentru”) și Corina Sulger (244 de voturi „pentru).

Pe lângă cei patru, care încep un mandat pentru următorii cinci ani, la ANRE mai sunt deja trei persoane în funcție la nivel de conducere. Mai precis, un vicepreședinte, fostul liberal Mircea Man, dar și doi foști social-democrați: Valeriu Steriu (membru simplu) și Iulian Iancu (membru simplu).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”