Cine sunt procurorii pe care Predoiu îi propune adjuncţi la Parchetul General, DNA şi DIICOT

Cine sunt procurorii pe care Predoiu îi propune adjuncţi la Parchetul General, DNA şi DIICOT

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a înaintat secţiei de specialitate a CSM numele procurorilor propuşi în funcţii de conducere la DNA, DIICOT şi Parchetul General.

Doi dintre adjuncţii propuşi de Cătălin Predoiu au făcut parte din CSM. Foto: Arhivă

Astfel, pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ, Alex Florenţa, a fost propus Aurel-Sebastian Vălean (şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea), iar pentru cea de adjunct Nicolae Solomon, fost membru al CSM.

Pentru posturile de adjuncţi ai şefului DNA, Marius Voineag, au fost propuşi Tatiana Toader, fost membru al CSM, şi Silviu-Paul Dumitriu, în prezent şef de secţie în cadrul Direcţiei.

În cazul DIICOT, deşi au fost scoase la concurs două funcţii de adjunct, a fost propus un singur magistrat, respectiv Claudia-Ionela Curelaru.

Interviurile au avut loc în intervalul 7-8 iunie, la sediul Ministerului Justiţiei, fiind desfăşurate în faţa unei comisii compusă din ministrul Justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog.

"Propunerile vor fi transmise Secției pentru Procurori a CSM astăzi, 12.06.2023, pentru obținerea avizului în conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor", transmite Ministerul Justiţiei.

În urmă cu mai bine de două luni, Klaus Iohannis a numit noi șefi la cele trei mari parchete, fiind vorba despre Marius Voineag la DNA, Alex Florența la Parchetul General și Alina Albu la DIICOT.

De cine sunt conduse marile parchete

Procurorul general al României este Alex Florin Florența, cu o vechime în magistratură de peste 15 ani. A fost procuror șef al Serviciului teritorial Timișoara din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Florența a coordonat mai multe anchete de impact, printre care dosarul de trafic de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu și cel al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița, potrivit justnews.ro. A fost implicat și instrumentarea dosarului „Motorină CFR".

La DIICOT a fost numită Alina Albu, un procuror cu experiență în cadrul institușiei, însă din a doua încercare pentru că procurorii din CSM au dat aviz negativ în cazul ei.

Noul șef al DNA este Marius Voineag, un procuror care a activat mai mulți ani în cadrul DIICOT, înainte de a conduce DNA având o funcție de conducere în cadrul Parchetului General.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat