Ciolacu cere demisii, dar nu suflă o vorbă despre Firea/Pandele

Ciolacu cere demisii, dar nu suflă o vorbă despre Firea/Pandele

Ciolacu cere demisii, dar nu suflă o vorbă despre Firea/Pandele.

Marcel Ciolacu a cerut, vineri, demiterea și demisii în lanț în cazul Azilului Groazei din Ilfov. Ciolacu i-a cerut ministrului muncii să demită conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov sa fie destituita si conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov. El a mai cerut și demitrea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Ciolacu a solicitat și demiterea conducerii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Redăm mai jos cele mai relevante declarații

”Am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei așa cum au fost denumite pe bună dreptate de către presă. Oameni în vârstă, bolnavi și vulnerabili, care în loc să fie ajutați au fost torturați. Eu personal vă spun sincer nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracțional organizat, cu complicitatea unor funcționari, trebuie să răspundă cât mai repede.

Îi solicit cât mai repede ministrului muncii ca astăzi conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială sa fie destituita si conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, care are atribuții clare de control și autorizare a acestor centre. A autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 și unul autorizat provizoriu pe data de 10.05.2023.

Domnul ministru o să meargă la brifing să vă arate că sunt hoteluri de cinci stele și realitatea descoperită de jurnaliști acolo. Anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către conducerea ANEPIS către autorizare imagini care nu au nici o legătură cu realitatea.

Toate informațiile pe care le aveți să le puneți la dispoziția presei și să detaliați tot parcursul de autorizare ca românii să știe exact ce s-a întâmplat.

Vreau să fac, nefiind în atribuțiile mele de premier, un apel la Conducerea CJ Ilfov și la conducerea primăriei Sector trei să destituie de urgență conducătorii DGASP-urilor locale (dirececția generală de asistență socială și protecția copilului) pentru că aveau atribuții directe în ce privește funcționarea și calitatea serviciilor către persoanele vârstince, copii sau persoane cu dizabilități.

De asemenea doresc destituirea din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (nota red: Mihai Tomescu), această instituție având un corp de control și în atribuții clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste cntre de îngrijire.

Constatăm că sunt trei instituții una locală și două centrale care aveau atribuții de control și s-a ajuns unde s-a ajuns

Rog ministrul justiției deoarece nu este în atribuțiile mele să aibă discuție foarte clară cu conducerea DIICOT ca această anchetă să fie o prioritate.

Rog ministrul de interne să solicite Poliției Române clarificări de ce nu s-au luat măsuri lucrurile fiind cunoscute de mai multe vreme. Neluându-se măsuri, s-a ajuns la o autorizare definitivă a acestor centre.

Vreau ca și prioritate la toate autorităților cu atribuții de control o verificare în toată țara a tuturor acestor centre de stat sau particulare, în ceea ce privește asistența pentru copii, persoane vârstnice și cu dizabilități. Să pună umărul Poliția Română, Direcția de Sănătate publică, ANSVSA, ANPC.

Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de interne, ministrul muncii, ministrul justiției, ministrul sănătății și ministrul dezvoltării și toți președinții de autorități cu atribuții de control.

Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului”

Context

Tribunalul București a dispus, miercuri, arestarea preventivă a doi dintre inculpații reținuți în dosarul azilelor groazei. Este vorba de Ștefan Godei, președintele Asociației „Sfântul Gabiel cel Viteaz” și fratele lui. Alți 10 inculpați au primit măsuri preventive mai blânde cum ar fi arest la domiciliu și control judiciar. Decizia nu este definitivă.

Cu Ștefan Godei și Ligia Gheorghe, omul de încredere al Gabrielei Firea, în conducere, Asociația și-a făcut două centre pentru persoane cu dizabilități, prin intermediul cărora au încasat fonduri de la stat.

Publicația Buletin de București a scris că Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, era șefă la Asistența Socială locală din Voluntari chiar în perioada în care abuzurile aveau loc, arată documentele consultate de reporteri. Imediat după apariția seriei de presă CIM – BdB, sora ministrului Firea s-a transferat: acum lucrează la DGASPC Ilfov.

Gabriela Firea, actual ministru al Familiei care vizează candidatura la primăria București, respinge într-un comunicat orice implicare a surorii sale și a soțului în scandalul azilelor în care bătrânii erau maltratați.

Firea susține că ”se încearcă intimidarea mea, compromiterea imaginii mele, scoaterea din viața politică”, dar nu indică cine și-ar dori acest lucru. Ea face trimitere la o presupusă luptă politică, fără să spună exact care sunt partidele sau oamenii politici care o vizează.

Patru persoane au fost plasate în arest preventiv şi 11 în arest la domiciliu, prin decizia Tribunalului Bucureşti, în urma percheziţiilor la centrele pentru persoanele vulnerabile din județul Ilfov. De asemenea, şase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru trei a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

La Tribunalul Bucureşti au fost înregistrate două dosare în urma percheziţiilor de la centrele pentru persoanele vulnerabile.

Astfel, în primul dosar au fost arestate preventiv două persoane, pentru şapte persoane a fost luată măsura arestului la domiciliu, două sunt anchetate sub control judiciar, iar pentru o persoană a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.

În cel de-al doilea dosar judecătorii au decis arestarea preventivă pentru două persoane, arest la domiciliu pentru patru persoane, control judiciar pentru patru persoane şi au respins propunerea de arestare pentru două persoane.

Deciziile Tribunalului Bucureşti nu sunt definitive.

31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş. În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.

Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.

Concomitent, au avut loc peste 20 de percheziţii referitoare la omisiunea sesizării şi abuz în serviciu după ce, din 2021 şi până în prezent, două instituţii publice publice cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociaţii, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidenţial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii privind achiziţiile publice, asociaţia în cauză neîndeplinind cerinţa privind experienţa similară anterioară sau nu deţinea licenţă de funcţionare.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?