Ciolacu și Ciucă vor ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie „care să nu fi făcut politică până acum”

Ciolacu și Ciucă vor ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie „care să nu fi făcut politică până acum”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, într-un eveniment dedicat reprezentării femeilor în alegeri, că speră ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie, care să nu fi făcut politică până acum şi să nu fi fost membră de partid, el precizând că acest lucru a fost propus şi de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.

„Ştiti decizia politică luată de a face o alianţă electorală în ceea ce priveşte alegerile europarlamentare şi sper ca lista de europarlamentari să fie deschisă de către o femeie, chiar propunând amândoi, şi eu şi domnul preşedinte Nicolae Ciucă, să fie o femeie care să nu fi făcut politică până acum şi să nu fi fost membră de partid. Eu îl consider un început”, a spus premierul la evenimentul „Grijă pentru Democraţie: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024”, potrivit News.ro.

Premierul a arătat că a făcut la partid sondaje pentru alegerile locale trecute şi în judeţul Botoşani, rezultatele au arătat că 70% din cei care au răspuns la sondaj vedeau profilul caniddatului pentru Consiliul Judeţean un bărbat. iar 65% dintre repondenţi erau femei.

„În momentul acela, am luat o decizie la partid şi am desemnat-o pe doamna Doina Fedorovici candidată pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. A câştigat alegerile cu 60%. Este o diferenţă mare între percepţie şi adevăr, între ce s-a întâmplat în trecut în România şi obişnuinţa de a răspunde într-un sondaj. Întotdeauna când există o decizie politică corectă, lumea va reacţiona în aceeaşi măsură, corect şi va ţine cont de schimbarea percepţiei în adevăr”, a ţinut să precizeze Ciolacu.

Prim-ministrul a mai spus că, în calitatea de preşedinte al unui partid social-democrat, „suntem foarte atenţi la preocupările electoratului feminin”.

„Asta dintr-un dublu motiv. În primul rând, pentru că din punct de vedere doctrinar, social-democraţia pune un accent mai mare pe politicile care promovează echitatea şi egalitatea, inclusiv egalitatea de gen. În al doilea rând, pentru că aşa cum arată studiile sociologice, femeile tind să voteze preponderent stânga, inclusiv în România”, a spus premierul.

„Mai mult decât atât, ştim cu toţii, orice politică socială este de natură să afecteze preponderent femeile. Doar ca exemplu, majorarea salariului minim, de două ori în 2023, promovată de PSD, este de natură să beneficieze în special femeile. De ce? Angajaţii sectoarelor unde se regăseşte preponderent salariul minim sunt femei. În plus faţă de politicile sociale, avem o serie de acţiuni care vizează exclusiv femeile. Aş vrea să vă amintesc, am lansat recent, în noiembrie anul trecut, campania STOP violenţei împotriva femeilor. E o campanie în care m-am angajat personal şi la care ţin”, a mai declarat premierul.

El a menţionat că anul trecut au adoptat legea care incriminează relaţiile sexuale cu minori sub 16 ani.

„Astfel, abuzurile sexuale, ale căror victime sunt cel mai adesea tinere femei, sunt acum clar şi aspru pedepsite, fără posibilitatea de mai fi închise cazurile din varii motive”, a arătat Ciolacu.

Premierul a subliniat şi demersurile iniţiate de Guvern pentru aderarea la Convenţia 190 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind combaterea hărţuirii în lumea muncii, unde principalele victime ale hărţuirii sunt tot femeile.

„Ne pasă de femeile din România şi încercăm, atât în Guvern, cât şi în Parlament, să rezolvăm problemele cu care se confruntă. Ştiu că mai sunt multe de făcut! Dar, şi cu sprijinul dumneavoastră, vom găsi soluţii”, a concluzionat Marcel Ciolacu.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

3 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

4 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

5 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat