Cioloș despre "Cumințenia Pământului": Suntem săraci, dar cu această operă e "acum sau niciodată"

Cioloș despre "Cumințenia Pământului": Suntem săraci, dar cu această operă e "acum sau niciodată"

Premierul Dacian Cioloș a afirmat, într-un comentariu pe Facebook, că, în ceea ce privește achiziția sculpturii ''Cumințenia Pământului'', statul român se află într-o situație de "acum ori niciodată".

* "Cumințenia Pământului" rămâne statului român; proprietarii au acceptat oferta de 11 milioane de euro

"Suntem săraci, dar cu această operă de artă a lui Brâncuși (care s-a inspirat din străfundul Sufletului Neamului Românesc) e 'acum sau niciodată'. Dacă statul nu-și exercită acum dreptul de preempțiune, riscă să piardă sculptura din proprietate pentru totdeauna și atunci am fi și mai... săraci.. Cred că avem datoria să încercăm tot ce ne stă în putință să ne păstrăm valorile. Cele vii, dar și cele patrimoniale", a scris prim-ministrul pe contul său de Facebook , într-un comentariu la o postare pe această temă de miercuri seară.

De asemenea, premierul a dat asigurări că negocierea prețului lucrării "a fost făcută de profesioniști, oameni care cunosc foarte bine piața de artă a lucrărilor lui Constantin Brâncuși, experți recunoscuți la nivel internațional".

Dacian Cioloș a anunțat că sunt șanse foarte mari ca statul român să reintre în posesia "Cumințeniei Pământului" a lui Constantin Brâncuși.

"Azi (n.r. — miercuri), echipa de negociere condusă de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, s-a pus de acord cu proprietarii operei de artă pentru un preț de 11 milioane de euro, pentru care statul își poate exercita dreptul de preempțiune. Guvernul va pune o parte din sumă, iar pentru restul intenționăm să organizăm o subscripție publică", a mai spus Cioloș.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...