Cioloș despre declarația lui Kovesi pe MCV: Trebuie să învățăm să trăim responsabil și fără proptele externe

Cioloș despre declarația lui Kovesi pe MCV: Trebuie să învățăm să trăim responsabil și fără proptele externe

Premierul Dacian Cioloș spune că o înțelege pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, care se declara în favoarea menținerii MCV, dar consideră că societatea românească "își poate susține drepturile și așteptările, inclusiv susținând activitatea DNA".

"O înțeleg pe doamna Kovesi, dar cred că societatea românească a demonstrat că își poate susține drepturile și așteptările, inclusiv susținând activitatea DNA. Trebuie să învățăm să trăim responsabil și fără proptele externe, să începem să avem încredere în noi înșine", a scris Cioloș pe Facebook, ca răspuns la un comentariu care făcea referire la o afirmație a procurorului șef al DNA care se declara în favoarea menținerii MCV.

Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri, la Digi 24, că este de acord ca Mecanismul de Cooperare și Verificare să rămână.

"Nu știu ce consecințe politice sunt sau ce implicații politice, însă eu, ca magistrat, vă pot spune că acest MCV a fost extrem de util pentru noi și, dacă el va continua, dacă Comisia Europeană va decide să continue, noi vom fi în continuare extrem de cooperanți și sunt convinsă că toate evaluările care se vor face vor fi la fel de obiective. Din perspectiva mea, acest mecanism de foarte multe ori a blocat anumite inițiative care doreau să limiteze instrumentele investigative sau doreau să restrângă competențele pe care DNA le are. (...) De fiecare dată, acest MCV a adus în discuție susținerea instituțiilor europene (...) în a păstra progresele care s-au făcut. Din această perspectivă, eu sunt de acord ca acest MCV să rămână", a spus Kovesi .

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș i-a transmis miercuri omologului său olandez, Mark Rutte, că societatea românească este capabilă să își asume, "fără să fie monitorizată din exterior", lupta împotriva corupției și independența justiției.

"Am avut astăzi timp, cu ocazia acestui prânz, să intrăm în detalii legate de situația politică din România, de stabilitatea economică pe care o avem, de maturizarea societății românești care este capabilă să își asume, ea singură, fără să fie monitorizată din exterior, anumite responsabilități, inclusiv în privința luptei împotriva corupției și a independenței justiției. Societatea românească a demonstrat deja asta în ultima perioadă și acest gen de argumente sunt importante și în poziția pe care partenerii noștri europeni o vor lua, inclusiv vizavi de acest gen de decizii politice (n.r — integrarea în Spațiul Schengen)", a afirmat Cioloș , într-o conferință de presă comună cu Mark Rutte.

AGERPRESCitește și:

populare
astăzi

1 Cât s-o fi dat pentru porcăria asta? Și, mai ales, cine a luat? În Ro, nimic nu este întâmplător!

2 Așa arată un bloc nou din Arad după cutremurul de 5,3...

3 Ce se întâmplă în realitate în Ucraina? „În fosta mea echipă erau opt bărbați. Cinci dintre ei au fugit din țară ilegal”

4 Barajul de la Nova Kahovka, detonat la ordinului unui general rus beat?

5 „Caracatița” lui Ciolacu