Cioloș, lasă-l să-și BEA CUCUTA MINCIUNILOR! NU fi PROST!

Cioloș, lasă-l să-și BEA CUCUTA MINCIUNILOR! NU fi PROST!

Capcana intinsa de Dragnea lui Ciolos: o mare eroare politica daca premierul amana scaderile de taxe si impozite! Dacian Ciolos ia in calcul sa amane scaderea TVA, a accizei pe carburanti si a taxei pe constructiile speciale, dar si plafonarea CASS. Toate, la cererea lui Liviu Dragnea. Cred ca ar fi o mare eroare politica a (inca) premierului Ciolos daca accepta sa scoata castanele din foc in locul PSD, daca accepta sa ascunda fata urita a unui partid care a castigat alegerile cu minciuni frumos impachetate, scrie, cu argumente excepționale,  Cristian Pantazi în HotNews.ro.

Comunicatorii guvernului au spus public ca Ciolos analizeaza cererile lui Liviu Dragnea si ca le lua el insusi in calcul inca dinaintea discutiei de azi cu presedintele PSD. Motivul aminarii? Premierul vrea "responsabilitate şi predictibilitate pana in ultima zi a mandatului".

Cred ca e profund gresit din trei motive.

In primul rind, prin aceasta aminare Ciolos cautioneaza un partid care si-a construit campania electorala pe minciuni si fumigene economice: taieri de taxe si impozite, scaderi ale contributiilor sociale, cresteri de salarii si pensii. Dragnea & co au cistigat vinzind un produs fals: un rai fiscal, un paradis pentru firme si angajati, o Mecca a bunastarii economice, un anti-Teleorman. Acum, Dragnea incepe sa deconteze. A cistigat categoric, dar asta inseamna o presiune uriasa pe el sa livreze.

Si a inceput sa dea din colt in colt, constient ca bugetul pe 2017 va face implozie sub presiunea masurilor fiscale promise de PSD, dar si sub presiunea masurilor prevazute in Codul Fiscal pentru 1 ianuarie 2017. Cod Fiscal trecut cu votul PSD! Asa ca i-a cerut lui Ciolos sa amine scaderile de taxe si impozite prevazute de Codul Fiscal, astfel incit viitorului guvern PSD sa-i ramina spatiu fiscal pentru propriile promisiuni.

Daca Ciolos va amina si pentru o luna scaderile de taxe si impozite nu va face decit sa dea apa la moara PSD. La Palatul Victoria exista tentatia de a juca o asa-zisa carte a responsabilitatii prin aminarea cu o luna o scaderii de taxe si impozite. Politic ar fi insa o complicitate cu minciuna PSD. Ar insemna sa ascunda, la cererea PSD, faptul ca programul de guvernare al PSD a fost construit pe promisiuni nesustenabile. Daca viitorului guvern PSD nu-i ies calculele pentru bugetul 2017, nu are decit sa dea ordonanta de urgenta sau proiect de lege prin care sa creasca la loc TVA, accizele si taxa pe stilp. Dar sa-si asume asta politic. Si sa deconteze.

Doi. Dragnea si-a construit campania pe un discurs nationalist: i-a facut praf pe Ciolos, PNL si USR pentru ca vor taxe mari, ca sa tina Romania subdezvoltata, in beneficiul strainilor ale caror slugi sint. Acum, Ciolos are ocazia sa taxeze politic demagogia si minciunile care au fost pe punctul de a ridicda (daca nu l-au si ridicat) un val anti-occidental.

Are ocazia de denunte public comportamentul iresponsabil al PSD pe teme cu care nu te joci: nationalismul economic si xenofobia.

Si, in loc de asta, Ciolos sa accepte cererea PSD de a amana scaderea unor taxe, scadere votata chiar de PSD? Astfel incit peste trei luni acelasi PSD sa spuna public: "Dragi concetateni, ne pare rau, dar guvernul Ciolos nu a vrut sa va taie taxele"? Mi se pare suprarealist, kafkian de-a dreptul.

Adica tu - PSD, tu - Dragnea, ma acuzi ca nu vreau sa scad taxele pentru ca sint ticalos si vindut, si doua zile mai tirziu imi ceri sa nu le scad? Si eu sa accept? A se scuti cu responsabilitatea fata de sanatatea finantelor, a se scuti cu comportamentul hiper-corect cind nu e cazul si cu lasitatea cind e momentul curajului politic.

Al treilea motiv pentru care cred ca ar fi o mare eroare politica: Guvernul Ciolos nu poate purta responsabilitatea politica a unei masuri atit de importante pentru milioane de cetateni si mii de companii, asa cum nu are responsabilitatea bugetului pentru 2017. Altcineva a cistigat alegerile in mod legitim, asa ca altcineva trebuie sa isi construiasca legitim bugetul si politica fiscala. Ca sa nu mai spunem ca unele dintre aceste taxe sint introduse chiar de fostul guvern PSD.

Pe scurt, convingerea mea: Daca va amina, fie si pentru o luna, scaderea taxelor si impozitelor, Dacian Ciolos isi va incheia in genunchi mandatul de premier. Cu o masura care pare luata cu ochii spre propriul viitor, nicidecum spre binele tarii. Cu o decizie care ascunde gaunosenia unui partid construit pe minciuna.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?