Cioloș: România nu are partide populiste sau extremiste în Parlament; sper să nu aibă nici după alegeri

Cioloș: România nu are partide populiste sau extremiste în Parlament; sper să nu aibă nici după alegeri

România nu are partide populiste sau extremiste în Parlament, a declarat vineri premierul Dacian Cioloș, precizând că speră ca situația să rămână la fel și după alegerile parlamentare.

"În continuare, România este una din rarele țări din această zonă care nu are încă partide populiste sau extremiste în Parlament și sper să nici nu fie cazul chiar și după aceste alegeri. Asta nu înseamnă că anumite formațiuni politice nu folosesc abordări populiste, mai ales în campanii electorale", a afirmat Dacian Cioloș, la Forumul Societății Civile din Europa Centrală și de Est, organizat vineri la București.

Potrivit lui Cioloș, în România, se speculează diferențele de așteptări între diferite categorii sociale din partea instituțiilor statului și din partea decidenților.

"Anumite neajunsuri în reforma unor instituții sau politici ale statului (...) sunt compensate în discursul populist cu provocarea fricii, provocarea de teamă, de ură, care duce apoi la manipulare. (...) De multe ori se folosește această teamă și ură chiar împotriva străinilor, făcând această paralelă între noi, acasă, și ei, dincolo, uitându-se faptul că avem (...) câteva milioane de români care lucrează în străinătate, care au contact cu această străinătate și care de fapt în viața lor de zi cu zi integrează ceea ce, din păcate, unii lideri politici speculează (...) în mod simplist", a spus Cioloș.

Premierul Cioloș a mai afirmat că populismul câștigă "tot mai mult teren" în Uniunea Europeană.

"Trecem printr-o perioadă un pic aparte aș spune pentru Uniunea Europeană, pentru că, după o perioadă de prosperitate, de creștere, care a permis și (...) masiva extindere de la 15 la 28 de state membre, astăzi, cunoaștem un fenomen de populism care prinde și (...) câștigă din păcate tot mai mult teren. (...) Trebuie să privim într-un mod foarte pragmatic și realist acest fenomen și să nu cădem în capcana aceasta a negativismului și antagonizării societății din cauza (...) acestui fenomen. Acest curent populist care prinde, iată, nu doar în Uniunea Europeană, ci și în alte părți din lume și nu în orice părți din lume, ci în acele părți care au o istorie democratică foarte consistentă (...) Trebuie să ne punem întrebarea într-un mod foarte pragmatic și realist unde își au rădăcinile aceste curente populiste și cum le putem trata pentru a nu slăbi democrația, ci pentru a ieși întăriți în ceea ce privește procesul democratic în urma acestui fenomen", a precizat Cioloș.

Conform prim-ministrului, "această falie între societate și leadership și, mai ales, între societate și leadershipul politic" s-a adâncit în ultimii ani.

"Se concentrează în populism foarte multă energie pentru a explica ce nu merge și a explica într-un mod simplist și nu simplu și inteligibil (...) ceea ce nu merge, fără însă a propune soluții și alternative", a subliniat Cioloș.

Totodată, premierul a precizat că Uniunea Europeană este în măsură să depășească aceste momente dificile.

"Probabil că n-am acordat suficient timp și suficientă consistență acestui proces de integrare după ce a avut loc extinderea, probabil și din motive obiective, pentru că am înregistrat imediat după finalizarea procesului de extindere (...) criza financiară, urmată apoi (...) de probleme legate de terorism, de migrație, cărora n-am fost întotdeauna în măsură să le aducem răspunsuri suficient de consistente (...). Și-atunci am înregistrat această tendință de repliere naționalistă și populistă. (...) Cred cu tărie că Uniunea Europeană este în măsură să depășească și aceste momente dificile și să iasă întărită din acest proces, însă găsind noi soluții și noi forme de democrație participativă, care în momentul de față nu sunt suficient consolidate în structurarea instituțională pe care o cunoaște Uniunea Europeană (....). Cred că avem nevoie și de mai multă onestitate din partea statelor membre vizavi de această construcție care este Uniunea Europeană", a mai spus Cioloș.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren