Circa 20 de migranți plecați din SUA au trecut granița în Canada pentru a solicita azil

Circa 20 de migranți plecați din SUA au trecut granița în Canada pentru a solicita azil

Douăzeci și doi de migranți, care au fugit din Statele Unite în mijlocul unei furtuni de zăpadă și al temperaturilor polare, au trecut granița în Canada la sfârșitul săptămânii trecute pentru a cere azil, a anunțat marți poliția canadiană, relatează miercuri AFP.

Solicitanții de azil, majoritatea din Somalia, au traversat pe jos frontiera dintre Canada și SUA în apropiere de orașul Emerson, 120 km sud de Winnipeg (provincia Manitoba, centru), după câteva ore de mers pe jos prin zăpadă.

Decizia lor de a ajunge în Canada a avut loc ca urmare a decretului semnat pe 27 ianuarie de către președintele american Donald Trump care interzice temporar intrarea în Statele Unite pentru cetățenii din șapte țări cu populație majoritar musulmană (Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen), precum și intrarea tuturor refugiaților.

Justiția americană a suspendat temporar vineri acest decret iar Casa Albă a făcut apel la această decizie.

Ajunși în Canada, migranții au fost preluați de poliția federală și găzduiți câteva ore în sala municipală din Emerson înainte de a începe demersuri în vederea obținerii de azil.

Sosirea migranților, majoritatea aflați în situație ilegală în SUA, a crescut semnificativ la Manitoba, potrivit autorităților orașului Emerson citați de CBC.

Cei care au sosit la sfârșitul săptămânii trecute — 19 sâmbătă și 3 duminică — au mers pe jos cinci ore înainte de a trece frontiera, înfruntând o furtună de zăpadă și temperaturi de—20 de grade Celsius.

Conform unui acord canadiano-american, solicitanții de azil proveniți din Statele Unite sunt în general trimiși înapoi la punctele de frontieră din Canada, însă acest lucru nu se aplică celor care trec ilegal frontiera prin alte puncte.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia