Circa 20 de migranți plecați din SUA au trecut granița în Canada pentru a solicita azil

Douăzeci și doi de migranți, care au fugit din Statele Unite în mijlocul unei furtuni de zăpadă și al temperaturilor polare, au trecut granița în Canada la sfârșitul săptămânii trecute pentru a cere azil, a anunțat marți poliția canadiană, relatează miercuri AFP.

Solicitanții de azil, majoritatea din Somalia, au traversat pe jos frontiera dintre Canada și SUA în apropiere de orașul Emerson, 120 km sud de Winnipeg (provincia Manitoba, centru), după câteva ore de mers pe jos prin zăpadă.

Decizia lor de a ajunge în Canada a avut loc ca urmare a decretului semnat pe 27 ianuarie de către președintele american Donald Trump care interzice temporar intrarea în Statele Unite pentru cetățenii din șapte țări cu populație majoritar musulmană (Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen), precum și intrarea tuturor refugiaților.

Justiția americană a suspendat temporar vineri acest decret iar Casa Albă a făcut apel la această decizie.

Ajunși în Canada, migranții au fost preluați de poliția federală și găzduiți câteva ore în sala municipală din Emerson înainte de a începe demersuri în vederea obținerii de azil.

Sosirea migranților, majoritatea aflați în situație ilegală în SUA, a crescut semnificativ la Manitoba, potrivit autorităților orașului Emerson citați de CBC.

Cei care au sosit la sfârșitul săptămânii trecute — 19 sâmbătă și 3 duminică — au mers pe jos cinci ore înainte de a trece frontiera, înfruntând o furtună de zăpadă și temperaturi de—20 de grade Celsius.

Conform unui acord canadiano-american, solicitanții de azil proveniți din Statele Unite sunt în general trimiși înapoi la punctele de frontieră din Canada, însă acest lucru nu se aplică celor care trec ilegal frontiera prin alte puncte.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul emoționant al unui român din diaspora, citit de CTP la Digi24: Turul II nu era pentru votul preşedinte…

2 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

3 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

4 Dezvăluiri incredibile despre rețeaua de postaci plătiți de PSD! Bugete de milioane de euro pentru fake news

5 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake