Citiți ASTA!

Citiți ASTA!

Anul trecut au murit 35.000 de oameni in accidente rutiere in SUA, cu 7% mai multi decat in 2014. Este cea mai mare crestere procentuala de la an la an din 1966 incoace, iar procentul este de-a dreptul alarmant, scrie  0-100.ro .

In Statele Unite numarul de decese din accidente rutiere a avut anul trecut cea mai mare crestere procentuala din ultimii 50 de ani, iar in 2016 avansul este pana acum si mai mare. Desi consumul de alcool la volan a scazut puternic, iar masinile au sisteme de alerta ce le fac tot mai sigure, numarul de morti a crescut in ultimii ani, iar asta se intampla si din cauza ca economia merge tot mai bine, dar si fiindca se folosesc tot mai multe terminale mobile in timpul condusului. Sunt mai multi factori care conteaza, dar este imposibil de spus cat contribuie fiecare. 

In 2015 au murit 35.000 de oameni in accidente rutiere in SUA, cu 7% mai multi decat in 2014. Este cea mai mare crestere procentuala de la an la an din 1966 incoace, iar procentul este de-a dreptul alarmant.

In trei ani din istorie: 1973, 1979 si 1980 numarul de decese in SUA a trecut de 50.000, apoi au scazut si dupa 2007 nu au mai trecut de 40.000.

S-au desfasurat in SUA campanii eficiente impotriva alcoolului la volan si ponderea accidentelor mortale cauzate de consumul de alcool a scazut. Industria a facut masinile mai sigure, prin design si prin sisteme electronice de asistenta, iar purtarea centurii de siguranta a devenit ceva normal.

Autoritatile sunt intransigente cand este vorba de aparitia unor defecte si preseaza companiile sa faca rechemari, SUA fiind asadar o tara de prima mana, nu una lipsita de reguli. Cu toate astea, numarul de decese este din ce in ce mai mare.

De ce creste numarul de decese pe soselele din SUA. Cateva motive

– Benzina este ieftina, astfel ca tot mai multi merg la munca cu masina si in general se conduce tot mai mult. (litrul de benzina este aproximativ 57 de centi). Benzina este ieftina si datorita faptul ca operatiunile de fracking (fracturare hidraulica) sunt extrem de raspandite.
– Cum economia merge mai bine, tot mai multi folosesc automobile pentru a-si castiga existenta. Fiindca a crescut si numarul utilitarelor de pe drumuri, si sansele ca acestea sa fie implicate in accidente au crescut.
– In timpuri prielnice din punct de vedere economic tot mai multi tineri isi iau masini si conduc mult, iar tinerii reprezinta o grupa de mare risc cand este vorba de producerea de accidente rutiere.
– In SUA transportul interurban nu este foarte bine dezvoltat si nu exista nici trenuri de mare viteza. Multe orase nu sunt legate prin rute din autobuze sau tren, astfel ca masina personala este singurul mod de transport.
– Desi nu sunt informatii clare, utilizarea smartphone-urilor si a altor dispozitive mobile a dus la cresterea numarului de decese. In unele state au crescut accidentele in care soferii intra cu masina in pomi sau in alte obstacole de pe marginea drumului. Cele mai recente stiri despre accidente cauzate de soferii care jucau Pokemon Go sunt o dovada ca dispozitivele mobile creeaza deopendenta.
– Anul 2015 a fost neobisnuit de cald si soferii au iesit cu  masina si in luni in care altfel ar fi condus mai putin
– Limitele de viteza sunt ridicate si numarul de accidente soldate cu victime creste si din aceasta cauza.

In SUA sunt 260 de milioane de automobile, iar varsta medie a parcului auto este de peste 11 ani. In medie un cumparator de masina noua o tine sase ani.

Surse: CNN, Washington Post


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...