Cîţu: Cheltuielile cu dobânzile în iunie 2020 sunt mai mici decât erau anul trecut în aceeaşi perioadă

Cîţu: Cheltuielile cu dobânzile în iunie 2020 sunt mai mici decât erau anul trecut în aceeaşi perioadă

Cheltuielile cu dobânzile în iunie 2020 sunt mai mici decât erau anul trecut în iunie, deşi statul s-a împrumutat mai mult pentru a finanţa cheltuieli mai mari, fapt care arată în încrederea câştigată, a afirmat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, cu ocazia lansării Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică al Guvernului României.

"România a avut nevoie în această perioadă şi va avea şi în viitor să finanţeze un deficit important. Chiar şi înainte de perioada de criză, România avea nevoie să finanţeze un deficit mare. Este un subiect tehnic, ştiu, dar este foarte uşor de cuantificat. Aici se vede foarte simplu şi se măsoară foarte uşor încrederea finanţatorilor. România a reuşit să finanţeze un deficit mult mai mare, sume mult mai mari la dobânzi mult mai mici. Aceasta este informaţia. Investitorii au avut încredere să ne ofere sume mai mari la costuri mai mici. Şi vreau să vă spun astăzi în premieră că în iunie 2020, deşi ne-am împrumutat mult mai mult pentru a finanţa cheltuieli mai mari şi pentru că am avut venituri mai mici la buget, cheltuielile cu dobânzile în iunie 2020 sunt mai mici decât erau anul trecut în iunie. Este un record şi este un lucru foarte important. Asta arată clar încrederea câştigată de acest Guvern. Încrederea câştigată de la investitorii străini", a declarat Florin Cîţu.

El a explicat că în acest fel încrederea are implicaţii reale pentru români deoarece costuri mai mici înseamnă bani care pot fi alocaţi către alte investiţii.

În ceea ce priveşte Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, ministrul Finanţelor a afirmat că acesta este unul "curajos, ambiţios, care se uită în viitor, se concentrează pe investiţii şi pe creşterea masivă a numărului de locuri de muncă".

"Avem două provocări majore în faţă. Prima este să reconstruim o economie subminată de 30 de ani de zile de populism de stânga şi afectată în ultimele luni de o criză economică globală. De aici pornim. A doua este mai mult o datorie morală. Să creăm cadrul economic propice pentru ca românii reveniţi în ţară să rămână aici. Trebuie să folosim această oportunitate pentru ei. Astăzi avem şansa, prin aceste măsuri, să facem România mai competitivă şi să o apropiem de ţările dezvoltate din Uniunea Europeană şi o facem prin acest program. În acest program există soluţii clare şi concrete pentru a rezolva toate aceste amânări şi nerealizări ale ultimilor 30 de ani de zile. Vom arăta românilor că nu trebuie să mai plece în alte ţări să muncească şi că avem soluţii aici pentru ei", a spus Florin Cîţu.

De asemenea, el a menţionat că investiţiile au un rol vital în Programul de Relansare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”