Ciucă, consultări cu sindicatele din educație. Guvernul a adoptat un memorandum pentru deblocarea posturilor vacante

Ciucă, consultări cu sindicatele din educație. Guvernul a adoptat un memorandum pentru deblocarea posturilor vacante

Premierul Nicolae Ciucă a avut consultări cu reprezentanții sindicatelor din educație, anunțând că Guvernul a adoptat un memorandum pentru deplocarea posturilor vacante din sistemul educațional, în contextul în care reprezentanții sindicatelor au nnunțat că rămâne în vigoare organizarea grevei generale.

FOTO Guvernul României

„Am participat la acest dialog pentru că suntem cu toții de acord că învățământul este prioritate națională, iar acest aspect trebuie să se reflecte în investițiile pe care le facem și în măsurile pe care le luăm. Respect munca oamenilor de la catedră și a întregului personal implicat în procesul educațional, iar cariera didactică trebuie să fie predictibilă și apreciată în raport cu importanța socială pe care o are”, a transmis premierul Nicolae Ciucă într-un comunicat de presă, arătând că a fost adoptată o decizie pentru pentru efectuarea plăților aferente Anexei 8, inclusiv pentru personalul nedidactic.

„În acest fel, aplicarea Legii 153 devine unitară la nivelul sistemului de învățământ. Noul program de guvernare va include angajamentele noastre ferme de prioritizare a aplicării unei salarizări conforme cu importanța acordată educației. La nivelul Ministerului Muncii deja a demarat procesul de centralizare a grilelor de salarizare, iar viitoarea Lege a salarizării va ajunge pe masa Legislativului la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a mai explicat premierul NicolaeCiucă.

Premierul a asubliniat că în ședința de Guvern de astăzi a fost aprobat „memorandumul pentru deblocarea angajărilor în sistemul educațional, prin exceptarea de la prevederile incluse în Ordonanța 34 din 12 mai 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

Potrivit sursei citate, „excepțiile vor avea în vedere ocuparea unor posturi didactice, didactice auxiliare și nedidactice vacante sau temporar vacante precum şi a funcţiilor de conducere, vacante sau temporar vacante, din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior de stat, în anul 2023”.

„În ceea ce privește investițiile din educație, în ultimele luni au fost lansate șase apeluri pentru depunerea de proiecte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale din România. Valoarea acestor apeluri depășește 2 miliarde de euro, proiectele vizând reducerea abandonului școlar, dotarea unităților de învățământ cu mobilier, laboratoare de informatică și științe, laboratoare inteligente, precum și înființarea de grădinițe comunitare ori ludoteci, în cadrul serviciilor complementare, ori de noi școli, la standarde europene (școli verzi)”, a mai transmis uvernul României, anunțând o altă întâlnirre luni, 22 mai 2023.

La consultările cu sindicatele, împreună cu premierul Nicolae Ciucă au mai participat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, reprezentanți ai Ministerului Muncii.

Reprezentanții sindicatelor din educație au transmis miercuri, 17 mai, că rămâne în vigoare organizarea grevei generale. Anunțul vine în urma discuțiilor pe care le-au avut profesorii cu premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...