Ciucă: Guvernul Bavariei sprijină aderarea la Schengen a României. Schimburile comerciale, de 7 miliarde euro în 2022

Ciucă: Guvernul Bavariei sprijină aderarea la Schengen a României. Schimburile comerciale, de 7 miliarde euro în 2022

Premierul României a precizat că țara noastră se bazează pe landul Bavariei în sprijinul pentur aderarea la Schengen și în negocierile cu Austria, care vor fi purtate inclusiv de premierul din regiunea germană.

Premierul Nicolae Ciucă FOTO gov.ro

Am avut o întâlnire foarte bună pentru că s-a materializat în semnarea declarației comune, o declarație care, inițial, a fost semnată în anul 1999, când oficialii Landului Bavaria s-au angajat să sprijine România în drumul său de aderare la Uniunea Europeană. Iată, astăzi, avem nevoie de această declarație să fie revizuită, pentru a putea să adaptăm relațiile bilaterale la oportunitățile și potențialul actual”, a declarat premierul României

Vizita de astăzi subliniază, încă o dată, relațiile excelente dintre România și Germania, dintre România și Landul Bavaria. Am discutat aspectele legate de cooperarea economică între România și Bavaria. În primele 11 luni, au existat schimburi comerciale bilaterale de aproximativ 7 miliarde de euro și, în cadrul discuțiilor bilaterale, am considerat necesar să identificăm, așa cum am menționat, noi domenii prin care să putem să ridicăm la alt nivel acest nivel de cooperare. Se discută despre relațiile în domeniul industriei, de relațiile în domeniul digitalizării. Am discutat și despre inteligența artificială. Există foarte mult potențial în ceea ce înseamnă industria alimentară și, desigur, componenta de colaborare în domeniul agriculturii”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Comunitatea română din Bavaria

Liderul de la Palatul Victoria a mai spus că în Landul Bavaria sunt mult mulţi români care au fost integraţi. „Este, de asemenea, important să subliniem că, în Bavaria, există un număr însemnat de cetățeni români care au fost foarte bine integrați la nivelul landului. Îmi spunea domnul prim-ministru că, în Bavaria, comunitatea românească este cea mai consistentă și modul în care au reușit să se integreze, inclusiv cultural, a adus un plus de valoare la întărirea relațiilor bilaterale, ceea ce ne dă încredere că putem să identificăm alte soluții, astfel încât să ne îndeplinim obiectivele din cuprinsul declarației pe care am semnat-o astăzi. Totodată, am convenit să reluăm activitatea Comitetului Mixt Guvernamental dintre România și Bavaria, existând angajament de ambele părți, astfel încât prima sesiune a Comitetului Mixt să se desfășoare cât mai curând posibil în Bavaria și, prin deciziile pe care le vom lua, să asigurăm copreședinția și tot ceea ce înseamnă componenta staff-ului tehnic, să facem în așa fel încât comitetul să aibă o activitate un pic mai intensă, să catalizăm tot ceea ce am subliniat în cadrul întâlnirii de astăzi”, a arătat premierul Ciucă.

Un aspect important e cel legat de aderarea României la Schengen. Domnul prim-ministru a oferit suportul dumnealui și a Guvornului din Bavaria ca acest obiectiv al țării noastre să se încheie cât mai curând, existând premisele ca prin ceea ce a făcut țara noastră, să demonstreze că e parte la soluție și nivelul tehnic atins în ceea ce privelte standardele acquis-ului Schengen confirmă și ne face să insistăm pe aderarea la Spațiul Schengen”, a completat premierul României.

La rândul său, premierul Bavariei a precizat că regiunea pe care o conduce și instituția pe care o reprezintă vor pune umărul la convingerea Austriei că România merită să fie parte a Schengen. „Ca în orice familie avem păreri diferit, dar încercă să îi convingem să se gândească o dată la ce îi reține să nu fie de acord cu aderarea”, a precizat Markus Söder.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia