Ciucă, la 31 de ani de la proclamarea independenţei Rep. Moldova: Suntem şi vom fi alături de fraţii de peste Prut

Ciucă, la 31 de ani de la proclamarea independenţei Rep. Moldova: Suntem şi vom fi alături de fraţii de peste Prut

Premierul Nicolae Ciucă a transmis sâmbătă un mesaj la împlinirea a 31 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, afirmând că, în toată această perioadă, „România a fost alături de fraţii de peste Prut, de guvernele de la Chişinău, încercând să ajute la dezvoltarea instituţională, economică şi la procesul de democratizare şi integrare europeană”.

Guvernul condus de Ciucă va avea o ședință comună cu cel de la Chișinău FOTO gov.ro

Republica Moldova sărbătoreşte astăzi Ziua Independenţei de stat, proclamată în urmă cu 31 de ani. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa, fiind în permanenţă alături de Republica Moldova în parcursul său de dezvoltare şi apropiere de spaţiul european. Construcţia statală şi naţională a Republicii Moldova a traversat multiple provocări, implicând armonizarea unor curente diferite, nostalgii şi realităţi obiective cu aspiraţiile majorităţii române a populaţiei Republicii Moldova. În toată această perioadă, România a fost alături de fraţii de peste Prut, de guvernele de la Chişinău, încercând să ajute la dezvoltarea instituţională, economică şi la procesul de democratizare şi integrare europeană, opţiunea fermă a unei majorităţi consistente a cetăţenilor Republicii Moldova”, se arată în mesajul lui Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, contextul regional actual, complicat de agresiunea rusă în Ucraina, aduce în atenţie şi provocări legate de reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia şi gestionarea frontierelor şi a fluxurilor de refugiaţi din Ucraina.

Sprijin energetic pentru Republica Moldova

Suntem pregătiţi să oferim sprijin în produse energetice, pentru a putea trece cu bine această iarnă, ajutor umanitar pentru refugiaţii ucraineni aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, alocări directe pentru susţinerea bugetului de stat al Republicii Moldova. România se numără, de altfel, alături de Germania şi de Franţa, printre iniţiatorii Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care vizează acordarea de asistenţă imediată politică, financiară şi materială, precum şi expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică'', mai spune premierul.

Şeful Guvernului menţionează că, anul acesta, cu sprijinul larg al României, Republica Moldova are de sărbătorit o mare realizare a guvernului democrat şi a preşedintelui pro-european: statutul de candidat pentru accederea în Uniunea Europeană.

Drumul reformelor de la Chișinău

Am fost, suntem şi vom fi alături de fraţii noştri de peste Prut cu expertiză şi sprijin în materie de reforme, cooperare economică, proiecte de infrastructură şi securitate cibernetică, aşa cum ne-am angajat în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Suntem implicaţi activ, cu proiecte de reconstrucţie şi susţinere a instituţiilor şi valorilor democratice prin grantul de 100 milioane de euro nerambursabili pe care i-am oferit, din nou, pentru proiecte, Republicii Moldova. România va continua să se poziţioneze ferm pentru a sprijini paşii pe care îi are de parcurs Republica Moldova, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Comuniunea de limbă, istorie şi cultură a cetăţenilor noştri va fi întregită printr-un viitor comun în spaţiul european al democraţiei şi valorilor comune. La mulţi ani Republicii Moldova şi cetăţenilor săi! La mulţi ani tuturor românilor basarabeni!'', a fost mesajul transmis de liderul de la Palatul Victoria. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...