Claudiu Manda (PSD Dolj): Am aflat cu surprindere că am fost trimis în judecată de "harnicul" procuror Uncheşelu

Claudiu Manda (PSD Dolj): Am aflat cu surprindere că am fost trimis în judecată de "harnicul" procuror Uncheşelu

Preşedintele PSD Dolj, europarlamentarul Claudiu Manda, susţine că a aflat cu surprindere că a fost trimis în judecată de DNA şi a prezentat pe pagina de Facebook convorbirile pe care le-a avut cu fostul director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Intervenţii Sociale (AJPIS), Marius Simcelescu, pe lângă care, susţin procurorii, şi-ar fi folosit influenţa pentru a obţine foloase necuvenite.

"Am aflat cu surprindere că sunt trimis în judecată de către DNA, mai precis de către procurorul Jean Uncheşelu, "făuritorul de dreptate", de la Craiova. Înainte de a prezenta public situaţia în concret, câteva considerente de ordin general se impun: Este cunoscut faptul că cele mai multe dintre dosarele instrumentate de "harnicul" Uncheşelu s-au finalizat cu achitare, mai curând decât cu condamnare (luând în calcul inclusiv perioada când beneficia de celebrele culoare din Justiţie), cu alte cuvinte, de cele mai multe ori, pentru domnul procuror nu contează adevărul şi probele, ci aparenţele. După ce a ascultat, în prima parte a anului 2015, timp de 6 luni, aproximativ 100 de persoane, probabil primari şi toată conducerea PSD Dolj, i-au trebuit 6 ani pentru a descoperi "infracţiunea" şi "infractorul", a afirmat Manda în postarea de pe Facebook.

Acesta susţine că din convorbiri reiese că fostul director al AJPIS Dolj era greu de găsit, chiar şi la telefon, iar când a apucat să vorbească cu el, nu era la birou. "În acel moment, am realizat că domnul Marin Ion avea dreptate când mi-a spus ca nu a reuşit sa ajungă în audienţă. Precizez că nu am ştiut cauza pentru care dorea domnul Marin Ion să ajungă în audienţă şi nici nu aveam de ce sa mă interesez, pentru că nu era de competenţa mea, lucru care reiese şi din convorbirea mea cu domnul Simcelescu (...) Precizez că eu nu aveam o relaţie directă cu domnul Simcelescu, domnia sa venind alături de PSD împreună cu un grup important de colegi ai domniei sale, de la PNL, cu un an înainte, iar eu discutam cu doi dintre ei, care deveniseră vcepreşedinţi PSD, deci nu aveam cum sa am "o putere imensă" aşa cum eronat şi nefondat arată 'harnicul' procuror" (...) Mai arăt că procurorul era la curent cu felul meu de a fi, în sensul că nu intram in detalii despre subiecte care nu erau de competenţa mea, lucru care reiese şi din convorbirile purtate cu alţi primari, convorbiri înregistrate şi aflate în posesia DNA: "cu mine vorbeşti subiecte politice, în rest fă-ţi actele, adresele, etc către instituţii", a mai spus Manda.

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii ca persoană cu funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, într-un dosar în care este acuzat că ar fi intervenit pe lângă directorul AJPIS Dolj în favoarea unor asistaţi social care au încasat ajutor social necuvenit.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată Marius Nicolae Simcelescu, la data faptei directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.

Potrivit unui comunicat al DNA, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Dolj a PSD, Claudiu Manda ar fi intervenit, la data de 5 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Marius Nicolae Simcelescu, simpatizant şi militant al aceluiaşi partid, ocazie cu care şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea ce decurgeau din calitatea de preşedinte al organizaţiei judeţene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluţionarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti (Dolj), lucru pe care directorul instituţiei l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

Procurorii susţin că intervenţia lui Manda a avut ca scop obţinerea sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti.

"Intervenţia inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obţinerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid şi pentru primarul comunei Bratovoeşti, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti, faţă de care AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obţinute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) şi de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj. Aceasta, în condiţiile în care anterior a avut loc un control desfăşurat de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiţii esenţiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social", spun anchetatorii.

Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menţionate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoştiinţat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

"În acest context, în urma discuţiei purtate în data de 5 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acţionat contrar dispoziţiilor legale şi ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuţiei, respectiv 5 - 29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat şi în baza căruia au fost şterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale. Ca urmare, AJPIS Dolj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperaţi de la cele 59 de persoane menţionate procesul-verbal de control al AJPIS Dolj şi în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit", arată DNA.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (instanţă competentă pe motiv că Manda este membru al Parlamentului European), cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu primarul din comuna Bratovoeşti, Ion Marin, acuzat de instigare la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi fals intelectual în formă continuată.

Printr-o sentinţă penală din 29 octombrie 2020, definitivă prin neapelare la data de 16 noiembrie 2020, Tribunalul Dolj a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi l-a condamnat pe primarul Ion Marin la doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /