CLAUZELE ABUZIVE ale bancherilor, APĂRATE de parlamentari printr-un proiect de lege

CLAUZELE ABUZIVE ale bancherilor, APĂRATE de parlamentari printr-un proiect de lege

Bancherii îşi impun punctul de vedere / FOTO: www.gorjeanul.ro

Printre modificările propuse, clauzele abuzive referitoare la dobânzi şi comisione vor fi mai greu de atacat, şi nu vor mai putea fi scoase din contract, rolul asociaţiilor va fi limitat, şi clienţii vor trebui să vină la Bucureşti dacă au nemulţumiri cu banca, potrivit Economica.net.

Un proiect al PSD depus în septembrie 2013 îşi propune să modifice legea clauzelor abuzive. Proiectul a trecut deja de Senat, cu amendamente depuse de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Proiectul spune că instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor – în cazul contractelor bancare, asta înseamnă dobânzi şi comisioane -, că acţiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi iniţiate doar de către preşedintele ANPC, în timp ce drepturile asociaţiilor vor fi limitate drastic. De asemenea, toţi consumatorii care vor să dea banca în judecată vor trebui să vină la Bucureşti, la tribunalul specializat, chiar dacă locuiesc în Piteşti sau Dorohoi. Totodată, condiţiile în care o clauză va putea fi declarată abuzivă sunt înăsprită, fiind necesară analiza cumulativă a mai multor criterii.

Ce lege se modifică

Legea 193/2000, derivată dintr-o directivă europeană, a fost introdusă într-o formă primară în timpul mandatului de premier a lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale de după 1989.

Actul normativ relgementează contractele încheiate între comercianţi (numiţi profesionişti, mai nou) şi consumatori şi conţine o serie de prevederi pe care instanţele şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor se bazează când decid dacă o clauză contractuală este sau nu abuzivă.

De la 1 octombrie 2013, au intrat în vigoare noi articole la această lege (12 şi 13), care dau o greutate mai mare unei decizii judecătoreşti. Dacă până acum se judeca de la caz la caz, legea spune că anumite sentinţe capătă un caracter universal şi se vor aplica pentru toţi consumatorii care au încheiat un contract cu un profesionist, dacă acel contract are caracter preformulat – la iniţiativa ANPC şi a asociaţiilor de consumatori.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 „Ar fi primul val al ofensivei”

3 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

4 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?