Clienții cu credite în franci elvețieni acuză Consiliul Patronatelor Bancare că încearcă să influențeze justiția

Clienții cu credite în franci elvețieni acuză Consiliul Patronatelor Bancare că încearcă să influențeze justiția

Grupul Clienților cu Credite în franci elvețieni consideră că scrisoarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii de către președintele Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), Steven van Groningen, reprezintă o încercare de influențare a justiției, prin invitarea magistraților la programe de 'pregătire' în domeniul bancar, arată un comunicat remis miercuri AGERPRES.

'Membrii grupului GCCC (Grupul Clienților cu Credite în CHF) au luat act cu revoltă de recentul demers al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), demers concretizat în scrisoarea adresată de către domnul Steven van Groningen, în calitate de președinte al CPBR, Consiliului Superior al Magistraturii și spre știință Ministerului Justiției, Institutului Național al Magistraturii și celor 15 Curți de Apel. Domnul Steven van Groningen este, în același timp, și CEO al Raiffeissen Bank România, una dintre băncile care au acordat masiv credite în franci elvețieni. Demersul CPBR este, din punctul nostru de vedere, o încercare de influențare a justiției, prin invitarea magistraților la programe de 'pregătire' în domeniul bancar, o tentativă de imixtiune în actul de justiție și, nu în ultimul rând, notăm atitudinea față de magistrații considerați, în viziunea domnului Van Groningen, insuficient instruiți pentru a judeca dosarele în care sunt implicați împrumutații la bănci, în special cei împrumutați în franci elvețieni. Desigur că domnul Van Groningen se referă la magistrații care au dat câștig de cauză împrumutaților în procesele pe care aceștia le au cu băncile în cauzele de înghețare a cursului valutar, cu denominarea sau nu în moneda națională, mai ales în procesele ce au ca obiect contractele de credit în franci elvețieni', arată comunicatul clienților cu credite în franci elvețieni.

Aceștia afirmă, în comunicatul remis AGERPRES, că nu cunosc cazuri în care persoane sau alte instituții, cu excepția celor bancare, încearcă să 'instruiască' judecătorii asupra modului în care aceștia trebuie să-și exercite profesia, iar această scrisoare transmisă CSM reprezintă culmea presiunilor pe care sistemul bancar din România le face sistematic asupra tuturor instituțiilor statului.

'Scrisoarea domnului Van Groningen este, din punctul nostru de vedere, o culme a presiunilor pe care sistemul bancar din România le face sistematic asupra tuturor instituțiilor statului, de ani de zile, pentru protejarea intereselor bancare, pentru continuarea abuzurilor fără echivalent în alte țări pe care băncile le practică asupra debitorilor, și mai ales asupra împrumutaților în franci elvețieni (CHF). Nu cunoaștem cazuri în care persoane sau alte instituții, cu excepția celor bancare, sa încerce să 'instruiască' judecătorii asupra modului în care aceștia trebuie să-și exercite profesia. Nu dorim să credem că justiția română ar putea da curs unor asemenea demersuri și invitații pentru instruire, deși în trecut BNR a susținut seminarii cu magistrații, fără ca din partea consumatorilor să fie invitate asociații de protecție a acestora sau avocați. Aceste seminarii au ridicat mari semne de întrebare, fiindcă 'profesorii' magistraților au fost, în același timp, și reprezentanții sistemului bancar, în condițiile în care băncile sunt parte în procese', precizează sursa citată.

Clienții cu credite în franci admit, totodată, că este benefic pentru magistrații care judecă astfel de spețe să fie cât mai informați în privința domeniului în care se situează cauza respectivă, însă aceste informații detaliate ar putea fi oferite de către experți abilitați, neimplicați în aceste cauze și nepărtinitori, și nu de bancheri care sunt parte în procese.

Potrivit comunicatului, scopul urmărit de către CPBR este de unificare a practicii judiciare în favoarea băncilor, mai ales în contextul în care, în aceeași dată la care scrisoarea președintelui van Groningen a fost transmisă CSM, Tribunalul Dolj a adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție câteva întrebări preliminare privind un proces pe înghețare curs CHF/LEU.

Grupul Clienților cu Credite în franci elvețieni este o mișcare civică creată la începutul anului 2015 și numără aproximativ 23.000 de membri.

AGERPRES/ (AS — autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...