CNATDCU: Oprea a plagiat; se cere retragerea titlului de doctor

CNATDCU: Oprea a plagiat; se cere retragerea titlului de doctor

Membrii Consiliului General al CNATDCU cer retragerea titlului de doctor în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea pentru plagiat.

"Consiliul General a aprobat. Este vorba de suspiciunea de plagiat în cadrul tezei domnului Victor Viorel Ponta, care a fost aprobată pe data de 30 iunie. S-a făcut o contestație, contestația a fost analizată de Consiliul General, care a respins-o prin vot electronic, iar astăzi, Consiliul General, ținând seama de faptul că s-a încheiat procedura obișnuită de analiză, a propus ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice aplicarea prevederilor legale, respectiv retragerea titlului de doctor. Urmează ca domnul ministru să dea ordinul de retragere. A doua situație discutată astăzi s-a referit la teza de doctorat a domnului Gabriel Oprea. Comisia de analiză a analizat această suspiciune de doctorat și a concluzionat că teza de doctorat a fost un plagiat în bună parte. Propune, de asemenea, în virtutea acestui fapt, retragerea titlului de doctor domnului Gabriel Oprea. În ambele cazuri, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi", a declarat președintele CNATDCU, acad. Viorel Barbu.

Potrivit lui Barbu, Consiliul General a mai propus retragerea titlului de doctor Doinei Banu Petrescu, cadru didactic la Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești, tot pentru suspiciuni de plagiat.

El a menționat că aceste analize pe care le face Consiliul General sunt cât se poate de riguroase, sunt în conformitate cu regulamentul ministerului și cu legea.

Președintele CNATDCU a mai spus că acest Consiliu nu se ocupă numai cu "vânătoarea"plagiatelor", contestațiile, suspiciunile fiind analizate cu maximum de atenție. "Trebuie să luăm în discuție toate suspiciunile și numai pe cele care apar într-un mod organizat. Trebuie să fie documentate și de abia după aceea dosarul ajunge în discuție", a explicat Barbu.

Pe ordinea de zi a ședinței de luni, membrii comisiei au stabilit necesitatea creșterii exigenței standardelor în acordarea titlului de doctor, cercetător științific.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cine era femeia găsită moartă într-un geamantan, în Oradea

2 Nea ăsta e comisarul de poliție Cosmin Popovici, cu apartament în Spania și nenumărate proprietăți în țară / Nu poate justifica 1,3 milioane lei

3 Trebuie să vedeți asta / Va fi doar o chestiune de timp până când flagelul va ajunge în Europa...

4 Andrei Caramitru / Ghinea, Barna, Drulă și Moșteanu. Cam ăștia. Plus Cioloș. Trebuie să plece…

5 Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării, două dintre consecințele înghețării ostilităților în țara vecină