CNATDCU: Oprea a plagiat; se cere retragerea titlului de doctor

CNATDCU: Oprea a plagiat; se cere retragerea titlului de doctor

Membrii Consiliului General al CNATDCU cer retragerea titlului de doctor în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea pentru plagiat.

"Consiliul General a aprobat. Este vorba de suspiciunea de plagiat în cadrul tezei domnului Victor Viorel Ponta, care a fost aprobată pe data de 30 iunie. S-a făcut o contestație, contestația a fost analizată de Consiliul General, care a respins-o prin vot electronic, iar astăzi, Consiliul General, ținând seama de faptul că s-a încheiat procedura obișnuită de analiză, a propus ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice aplicarea prevederilor legale, respectiv retragerea titlului de doctor. Urmează ca domnul ministru să dea ordinul de retragere. A doua situație discutată astăzi s-a referit la teza de doctorat a domnului Gabriel Oprea. Comisia de analiză a analizat această suspiciune de doctorat și a concluzionat că teza de doctorat a fost un plagiat în bună parte. Propune, de asemenea, în virtutea acestui fapt, retragerea titlului de doctor domnului Gabriel Oprea. În ambele cazuri, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi", a declarat președintele CNATDCU, acad. Viorel Barbu.

Potrivit lui Barbu, Consiliul General a mai propus retragerea titlului de doctor Doinei Banu Petrescu, cadru didactic la Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești, tot pentru suspiciuni de plagiat.

El a menționat că aceste analize pe care le face Consiliul General sunt cât se poate de riguroase, sunt în conformitate cu regulamentul ministerului și cu legea.

Președintele CNATDCU a mai spus că acest Consiliu nu se ocupă numai cu "vânătoarea"plagiatelor", contestațiile, suspiciunile fiind analizate cu maximum de atenție. "Trebuie să luăm în discuție toate suspiciunile și numai pe cele care apar într-un mod organizat. Trebuie să fie documentate și de abia după aceea dosarul ajunge în discuție", a explicat Barbu.

Pe ordinea de zi a ședinței de luni, membrii comisiei au stabilit necesitatea creșterii exigenței standardelor în acordarea titlului de doctor, cercetător științific.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...