CNSAS: Fostul ministru al Educației Mircea Dumitru nu a fost lucrător sau colaborator al Securității în sensul legii

CNSAS: Fostul ministru al Educației Mircea Dumitru nu a fost lucrător sau colaborator al Securității în sensul legii

Fostul ministru al Educației Mircea Dumitru nu a fost lucrător sau colaborator al Securității în sensul legii, anunță Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

CNSAS a emis o adeverință în acest sens, publicată luni pe site-ul instituției, în care se precizează că acest document poate fi contestat la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București de către o persoană interesată în termen de 30 de zile de la publicare.

Conform adeverinței, Mircea Dumitru ar fi fost recrutat de Securitate în scopul încadrării informative a studenților din Facultatea de Filosofie din București și ar fi semnat la data de 23.10.1980 un Angajament, olograf, fiindu-i atribuit numele conspirativ "Negulescu II", dar acesta "a avut aport informativ scăzut" și nu s-a referit la activități sau atitudini "potrivnice regimului totalitar comunist".

"Potrivit art.2 lit.b din OUG 24/2008, calitatea de colaborator al Securității nu poate fi reținută decât în privința persoanelor care au furnizat informații prin care "se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului". Documentele citate în cadrul adeverinței nu fac referiri la activități sau atitudini "potrivnice regimului totalitar comunist". De asemenea, din conținutul documentelor citate, nu rezultă că persoana verificată ar fi vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. În cazul de față se constată neîndeplinirea condițiilor prevăzute de art.2 lit.b din OUG 24/2008 pentru reținerea calității de colaborator al Securității", se menționează în adeverința emisă de CNSAS în cazul lui Mircea Dumitru.

Totodată, CNSAS a constatat că nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea de ofițer de Securitate a lui Mircea Dumitru.

"Elementele prezentate nu se circumscriu prevederilor art.2 lit.a și b din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea 293/2008, astfel că domnului Dumitru Mircea, fiul lui Aureliu și Minerva, născut în data de 14.07.1960, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității în sensul legii", arată adeverința CNSAS.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante