Coaliția majoritară în parlament intenționează să dea votul final pe proiectul de lege de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților până la finalul sesiunii parlamentare, fără a mai aștepta avizul Comisiei de la Veneția, care a anunțat că se va pronunța în luna iulie.

Explicația reprezentanților majorității parlamentare este că avizul a fost solicitat doar pe amendamentul care vizează avizul obligatoriu al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților, nu și pe desființarea Secției Speciale în sine, subiect asupra căruia Comisia de la Veneția s-a pronunțat anterior.

Proiectul de desființare a Secției Speciale a intrat joi în dezbaterea comisiei juridice a Senatului, după ce luna trecută a fost adoptat de Camera Deputaților.

În cadrul discuțiilor din Comisie, ministrul Stelian Ion a precizat că soluția finală privind avizul CSM referitor la trimiterea în judecată a magistraților va fi dată odată cu adoptarea pachetului de modificări propuse la legile justiției, proiecte separate față de cel al desființării SIIJ.

”Indiferent că proiectul privind desființarea SIIJ se adoptă în procedură de urgență înainte să vină avizul Comisiei de la Veneția, acela va fi foarte folositor când vom discuta soluțiile legislative pe cele trei legi ale justiției”, a precizat Stelian Ion.

Cu alte cuvinte, chiar dacă legea de desființare a Secției Speciale va fi adoptată cu amendamentul privind avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților, aceasta prevedere ar putea fi eliminată ulterior, atunci când se va adopta pachetul mare de modificări a legilor justiției.

Președinta comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, a explicat că până acum Comisia de la Veneția s-a pronunțat în două rânduri asupra Secției Speciale, a cărei înființare a criticat-o.

”Proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale adoptat de Guvern respectă #recomandările exprese ale Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene, GRECO, Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni. Comisia de la Veneția a apreciat în cele două avize din 2018 și 2019 că înființarea SIIJ “riscă să creeze un *conflict între generații* în sistemul judiciar din România și să submineze în mod grav eficiența și calitatea justitiei, dar mai ales încrederea cetățenilor în sistemul de justitie penală și, în general, în justitia din România”, a scris Scântei pe Facebook.

Comisia de la Veneţia va exprima un punct de vedere referitor la solicitarea făcută de către ministrul Justiţiei Stelian Ion cu privire la proiectul de lege care prevede desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), conform calendarului afişat marți pe site-ul instituţiei, potrivit News.ro.

Pe 29 martie, ministrul Justiţiei Stelian Ion anunţa că va trimite o solicitare de aviz către Comisia de la Veneţia pe proiectul de lege de desfiinţare a SIIJ şi pe amendamentul prin care magistraţii pot fi trimişi în judecată numai cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pe 24 martie, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.

Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional.

Comisia juridică a Camerei adoptase, în urmă cu o săptămână de votul în plen, un raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu amendamente admise şi respinse.

Unul dintre amendamente care a fost depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu prevede că:

„Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.

Marcel Ciolacu a precizat că PSD va sesiza Curtea Constituţională cu privire la această propunere legislativă, indiferent dacă forma proiectului adoptat va conţine sau nu acel amendament privind trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu încuviinţarea CSM.