Colectiv: 68 de persoane s-au constituit părți civile și solicită daune morale și materiale în dosarul pompierilor ISU

Colectiv: 68 de persoane s-au constituit părți civile și solicită daune morale și materiale în dosarul pompierilor ISU

Un număr de 68 de persoane au depus la Tribunalul Militar București cereri pentru a se constitui părți civile și solicită daune morale și materiale în dosarul în care sunt judecați George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI.

Este de așteptat ca numărul persoanelor care vor cere despăgubiri în instanță să crească, având în vedere că bilanțul incendiului din club Colectiv se ridică la 63 de morți și aproximativ 200 de răniți.

Un mesaj postat marți pe pagina de Facebook "Împreună rezistăm" îi îndeamnă pe cei care au fost răniți, dar și pe rudele tinerilor care au murit în incendiu să vină în instanță pentru a cere despăgubiri.

"Mesaj pentru toate persoanele care au suferit o vătămare fizică, materială sau morală în urma incendiului din Clubul #Colectiv. La nivelul Tribunalului Militar București a fost înregistrat dosarul penal nr. 129/753/2015. Judecata va începe în foarte scurt timp (maxim 7 — 10 zile). Detalii — http://goo.gl/wqg8R1. Toate persoanele care au suferit o vătămare fizică, materială sau morală se pot constitui #PărțiCivile doar până la începerea judecății, împotriva Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (ISU) și împotriva Ministerului Afacerilor Interne, pentru a solicita daune materiale și morale. Prin 'membru de familie' se înțelege atât părinții, copiii, frații și surorile, cât și persoanele care au stabilit relații asemănătoare (concubini). Cererea de constituire parte civilă trebuie să conțină cuantumul daunelor materiale și, separat, cuantumul daunelor morale; motivele pentru care sunt solicitate aceste daune; probele care dovedesc aceste daune: chitanțe, facturi, documente, martori (nume, prenume, adresa), acte medicale, fotografii etc.", este îndemnul de pe Facebook.

George Matei și Antonina Radu, inspectori la ISU București cu gradul de căpitan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susțin că, în perioada septembrie 2014 — primăvara anului 2015, George Matei și Antonina Radu, în calitate de ofițeri-inspectori în cadrul ISU București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/ autorizație de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Potrivit procurorilor, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei și Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control și nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidență de către ISU București ca funcționând fără aviz/ autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, George Matei și Antonina Radu s-au oferit să îi ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deși știau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existența localului respectiv, după cum au reținut anchetatorii.

Cei doi au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, însă nu au raportat despre vreo verificare făcută la clubul Colectiv.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

3 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

4 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”