Columbia: 17 foşti militari columbieni, suspectaţi de asasinarea preşedintelui haitian (poliţia)

Columbia: 17 foşti militari columbieni, suspectaţi de asasinarea preşedintelui haitian (poliţia)

Cel puţin 17 foşti militari columbieni sunt suspectaţi de implicare în asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise, au anunţat vineri înaltele comandamente columbiene ale poliţiei şi armatei, relatează AFP.

''Doi (...) care au fost ucişi în operaţiunea poliţiei (haitiene) şi 15 columbieni a căror activitate o verificăm în prezent (...) ar fi aparţinut armatei naţionale'' şi s-au retras între 2018 şi 2020, a declarat generalul Jorge Luis Vargas, şeful poliţiei columbiene, în cadrul unei conferinţe de presă la Bogota.

Preşedintele haitian a fost ucis în noaptea de marţi spre miercuri de un comando de 28 de persoane: 26 de columbieni şi doi americani de origine haitiană, potrivit Port-au-Prince . Poliţia haitiană susţine că trei columbieni au fost ucişi în cursul operaţiunii sale.

În total, au fost arestate 17 persoane, 15 columbieni şi doi americani.

Autorităţile columbiene nu au dezvăluit informaţii privind numărul de ani petrecuţi de suspecţi în armată şi nici motivele pentru care aceştia au plecat din armată.

Potrivit generalului Jorge Luis Vargas, doi columbieni au călătorit pe 6 mai de la Bogota în Panama, apoi la Santo Domingo, unde au stat patru zile înainte de a lua un zbor către Haiti. Restul suspecţilor columbieni au ajuns în Republica Dominicană pe 4 iunie şi în Port-au-Prince pe 6 iunie.

Autorităţile columbiene au indicat, de asemenea, că deţin informaţii despre patru companii implicate în asasinat, fără a oferi detalii suplimentare despre activităţile acestora.

Printre cei arestaţi se numără Manuel Antonio Grosso Guarin, 40 de ani, unul dintre ''soldaţii cel mai bine instruiţi din armata columbiană'', potrivit cotidianului El Tiempo.

Preşedintele haitian Jovenel Moise, în vârstă de 53 de ani, a fost asasinat în noaptea de marţi spre miercuri de bărbaţi înarmaţi care au luat cu asalt reşedinţa acestuia din cartierul Pelerin situat în capitala ţării, Port-au-Prince. În atac a fost grav rănită şi prima doamnă, Martine Moise. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”