Comisia Europeană aprobă primul vaccin de protecție a copiilor împotriva bronșiolitei

Comisia Europeană aprobă primul vaccin de protecție a copiilor împotriva bronșiolitei

Comisia Europeană a dat undă verde introducerii pe piață a unui ser bivalent împotriva virusului sincițial respirator care protejează nou-născutul prin intermediul mamei și vârstnicii. Până acum, pe piață avea aprobare un vaccin care proteja doar vârstnicii.

Foto: Arhivă

Știrea aprobării vaccinului Abrysvo, al companiei Pfizer a fost publicată în urmă cu două zile pe site-ul Comisiei Europene . Autorizarea emisă de EMA – Agenția Europeană a Medicamentului - este valabilă în toate cele 27 de state ale UE.

Virusul sincițial respirator (VRS) provoacă simptome asemănătoare răcelii, însă poate fi fatal pentru copiii mici și persoanele în vârstă de 60 de ani și peste, acestea fiind cele mai vulnerabile categorii.

Potrivit sursei mai sus citate, noul ser aprobat este primul de acest fel care protejează copii din momentul nașterii și până la vârsta de șase luni.

”Aprobarea vaccinului Abrysvo în Europa marchează un progres important în eforturile comunității științifice de a oferi o protecție semnificativă împotriva VRS, un virus respirator comun, potențial grav și care pune viața în pericol, în special în cazul sugarilor și a vârstnicilor”, a declarat Annaliesa Anderson, vicepreședinte și șefa Departamentului de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor la compania Pfizer.

Anul trecut, a mai spus aceasta, numărul mare de sugari, copii și adulți din UE ajunși la spital cu această infecție virală a demonstrat nevoia de protecție împotriva cazurilor severe de VRS. ”Aprobarea serului pentru copii și adulți este un triumf al sănătății publice”, a mai spus Anderson.

Vaccinul se administrează gravidelor între săptămâna 32 și 36 de sarcină în doză unică și tot în doză unică la persoanele de 60 de ani și peste.

Virusul respirator sinciţial (VRS) este un virus foarte răspândit şi foarte contagios, care provoacă bronşiolita (infecţia căilor respiratorii inferioare) la copiii mici în sezonul rece, dar care afectează şi adulţii şi poate fi periculos pentru vârstnici atunci când degenerează într-o infecţie respiratorie ( bronşiolită sau pneumonie).

Virusul reprezintă principala cauză de spitalizare la bebeluși.

În iunie anul acesta, gigantul farmaceutic britanic GSK a primit undă verde de la Comisia Europeană pentru punerea pe piaţă a vaccinului său Arexvy împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), care provoacă bronşiolită şi pneumonie. Serul este destinat persoanelor în vârstă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat