Comisia Europeană dezminte candidatura Ursulei von der Leyen la conducerea NATO

Comisia Europeană dezminte candidatura Ursulei von der Leyen la conducerea NATO

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu candidează la funcţia de secretar general al NATO, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Comisiei, potrivit agenției de presă dpa, citată de Agerpres.

Ursula von der Leyen. FOTO EPA EFE

La solicitarea dpa, comisia a comunicat că afirmaţiile despre acest subiect ale ziarului britanic The Sun sunt „speculaţii nefondate".

The Sun publicase anterior informaţia că - potrivit unei surse diplomatice - von der Leyen urmăreşte să devină succesoarea lui Jens Stoltenberg la conducerea Alianţei Nord-Atlantice. Alte surse ale ziarului afirmau că guvernul britanic se va opune unei astfel de numiri, din cauza greşelilor comise de preşedinta CE în perioada când a fost ministru al apărării din Germania.

Politicianul norvegian Jens Stoltenberg (în vârstă de 63 de ani ), al cărui actual mandat la conducerea NATO urmează se încheie în 30 septembrie anul acesta, este secretar general al NATO de aproape nouă ani, timp în care termenul pentru plecarea din funcţie a fost amânat de trei ori.

Speculaţii conform cărora, în contextul războiului din Ucraina, ar putea avea loc o nouă prelungire, au existat, dar unii diplomaţi au afirmat că menţinerea lui Stoltenberg la conducere ar putea da impresia că NATO nu poate ajunge la un acord privind un nou secretar general.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis în februarie, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că nu intenționează să își reînnoiască încă o dată contractul cu cele 30 de țări NATO - așa cum procedase în primăvara anului trecut pentru a evita să înlocuiască aparatul de conducere a NATO în mijlocul atacului rusesc asupra Ucrainei .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...