Comisia Europeană lansează un nou instrument pentru denunțarea anonimă a neregulilor

Comisia Europeană a lansat joi un nou instrument care permite cetățenilor să îi semnaleze mai ușor existența unor carteluri secrete și a unor alte încălcări ale normelor antitrust, păstrându-și, totodată, anonimatul, informează un comunicat al Comisiei Europene.

Astfel, cetățenii pot să contribuie în mod anonim la lupta împotriva cartelurilor și a altor practici anticoncurențiale, printre care se numără înțelegerile asupra prețurilor sau a ofertelor prezentate în cadrul procedurilor de achiziții publice, nepermiterea intrării pe piață a unor produse ori excluderea neloială a competitorilor.

Potrivit sursei citate, practicile anticoncurențiale pot să provoace daune imense economiei Europei, să blocheze accesul consumatorilor la o gamă mai largă de bunuri și servicii la prețuri rezonabile, să frâneze inovarea și să ducă la încetarea activității societăților.

'Dacă sunt îngrijorați din cauza unor practici comerciale pe care le consideră incorecte, cetățenii au posibilitatea de a contribui la îndreptarea situației. Informațiile din interior pot fi un instrument important care să ajute Comisia să identifice cartelurile și alte practici anticoncurențiale. Noul nostru instrument permite cetățenilor să furnizeze informații, păstrându-și totodată anonimatul. Datorită acestor informații, investigațiile noastre se pot încheia cu succes într-un ritm rapid și cu o eficacitate sporită, ceea ce este în beneficiul consumatorilor și al economiei UE în ansamblul său', a declarat Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Până în prezent, majoritatea cartelurilor au fost depistate prin intermediul programului de clemență al Comisiei, care permite întreprinderilor să raporteze propria implicare într-un cartel în schimbul unei reduceri a amenzii care le-a fost aplicată.

Prin intermediul noului instrument, cetățenii care au informații despre existența sau funcționarea unui cartel ori a altor tipuri de încălcări ale normelor antitrust pot să contribuie, la rândul lor, la încetarea acestor practici, precizează comunicatul Comisiei Europene.

Noul sistem sporește probabilitatea depistării și a urmăririi penale a încălcărilor, astfel întreprinderile fiind descurajate și mai mult de la formarea de carteluri sau de la rămânerea în acestea ori de la adoptarea altor tipuri de comportament anticoncurențial ilegal. Prin urmare, acest sistem completează și consolidează eficacitatea programului de clemență al Comisiei.

"Noul instrument protejează anonimatul persoanelor care denunță nereguli prin intermediul unui sistem de mesagerie criptat, special conceput, ce permite comunicarea în ambele sensuri. Serviciul este gestionat de un prestator extern de servicii specializate, care are rolul de intermediar. Acesta furnizează doar conținutul mesajelor primite, fără a transmite metadate care ar putea fi utilizate pentru identificarea persoanei ce oferă informațiile", se mai arată în comunicat.

Persoanele care sunt dispuse să își dezvăluie identitatea pot contacta direct serviciul Comisiei din domeniul concurenței, având la dispoziție un număr de telefon și o adresă de e-mail speciale.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing