Conectivitatea cerebrală alterată și depresia la copii, asociate cu sărăcia (studiu)

Conectivitatea cerebrală alterată și depresia la copii, asociate cu sărăcia (studiu)

Copiii care cresc într-un mediu sărac au o conectivitate cerebrală alterată, susțin cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis, citați de site-ul Neurosciencenews.com.

În urma unui studiu care a presupus scanarea creierului a 105 copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, cercetătorii au descoperit că structurile-cheie din creier sunt conectate diferit la copiii săraci față de cei crescuți în medii mai înstărite. În special hipocampusul — o structură cerebrală deosebit de importantă pentru învățare, memorie și reglarea stresului — și amigdala — o arie corticală legată de stres și emoție — se conectează diferit la alte regiuni ale creierului la copiii săraci față de cei care provin din familii cu venituri mai mari.

Potrivit cercetătorilor, aceste conexiuni, vizualizate cu ajutorul scanării MRI, s-au dovedit mai slabe, în funcție de gradul de sărăcie la care a fost expus un copil. Mai precis, cu cât mai săracă este familia în care crește copilul, cu atât mai probabil este ca hipocampusul și amigdala să se conecteze la alte structuri ale creierului într-un mod caracterizat de cercetători drept unul mai slab. În plus, potrivit cercetătorilor, copiii preșcolari mai săraci s-au dovedit cu mult mai susceptibili de a prezenta simptome de depresie clinică, atunci când au ajuns la vârsta școlarizării, decât cei proveniți din medii mai înstărite.

"Cercetările noastre anterioare au demonstrat că anatomia creierului poate arăta diferit la copiii săraci, în condițiile în care dimensiunea hipocampusului și amigdalei a apărut frecvent alterată la copiii crescuți în sărăcie", au declarat Deanna M. Barch, principala autoare a studiului și președinta Departamentului de Științe Psihologice și Cognitive din cadrul Universității Washington, și Gregory B. Couch, profesor de psihiatrie la Școala de Medicină din cadrul aceleiași universități. "În acest studiu am constatat că modul în care aceste structuri se conectează cu restul creierului se schimbă în moduri despre care credem că ajută mai puțin la reglarea emoției și stresului", au adăugat cei doi cercetători.

Studiul a fost publicat online la 15 ianuarie în revista The American Journal of Psychiatry.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990