Consiliul de Administrație al BNR își exprimă dorința de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose

Consiliul de Administrație al BNR își exprimă dorința de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința de luni, anunță că a luat act de declarațiile publice ale prim-ministrului Mihai Tudose și își exprimă dorința de a avea o întâlnire cu acesta pentru discutarea evoluțiilor economice și financiare actuale, potrivit unui comunicat al Băncii Centrale.

"Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința din 27 noiembrie a.c., a luat act de declarațiile publice ale domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului României, în legătură cu activitatea Băncii Naționale. În continuarea bunei colaborări instituționale existente, Consiliul de Administrație al BNR își exprimă dorința de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evoluțiilor economice și financiare actuale", se spune în comunicat.

BNR menționează că mandatul băncii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Guvernului și a opiniei publice în legătură cu activitatea sa. În acest sens, BNR publică Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflației, Rapoarte semestriale de stabilitate financiară și Minute de politică monetară după fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentând în mod transparent activitatea băncii centrale, în corelație cu evoluțiile economice și financiare interne și internaționale.

"BNR își îndeplinește obiectivele și atribuțiile pe baza prevederilor Legii 312/2004 și a articolului 130 din Tratatul privind funcționarea Uniunii, care conferă independență instituțională și funcțională băncii centrale, pe fondul unui dialog permanent, devenit tradițional, cu Ministerul Finanțelor Publice și cu alte instituții ale statului. Dialogul are în vedere echilibrarea mixului de politici macroeconomice, al cărui rol este esențial pentru menținerea stabilității financiare și pentru întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse", se mai arată în comunicat.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, săptămâna trecută, că este nevoie de o "discuție serioasă" cu reprezentanții BNR pe subiectul privind creșterea euro, susținând că Banca Națională putea interveni în această chestiune, dar nu a făcut-o.

"Eu am o parte din explicații, pe de altă parte, vă recomand să vorbiți cu Banca Națională, care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. Banca Națională poate și trebuie să intervină pe aceste lucruri, nu a făcut-o", a declarat Mihai Tudose la Antena 3, întrebat cum se explică creșterea cursului euro în condițiile unei perioade de creștere economică traversată de România.

Premierul a arătat, la momentul respectiv, că nu a avut încă o întrevedere cu reprezentanții BNR pe acest subiect, dar o astfel de întâlnire va trebui să aibă loc.

"Vorbim de separarea puterilor în stat, am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Eu cred că va trebui să avem și o discuție foarte serioasă cu Banca Națională despre ce se întâmplă și cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naționale. Nu putem interveni ca Guvern peste Banca Națională. (...) Fiecare este în dreptul lui, va trebui să avem o discuție foarte serioasă", a declarat Tudose, întrebat dacă a încercat să aibă o discuție cu BNR.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria