Consiliul UE dă termen Românei până pe 15 octombrie să corecteze o „deviaţie bugetară semnificativă”

Consiliul UE dă termen Românei până pe 15 octombrie să corecteze o „deviaţie bugetară semnificativă”

România trebuie să raporteze Consiliului Uniunii Europene până pe 15 octombrie ce măsuri a luat pentru a corecta deviaţia bugetară semnificativă semnalată de acesta săptămâna trecută. Este pentru a treia oară consecutiv, din iunie 2017, când România primeşte o astfel de avertizare, relatează  G4Media.ro .

Ce spune Consiliul UE despre performanţele României în 2017:

• Balanţa structurală a Românei s-a deteriorat cu -3.3% din PIB
• Cheltuielile guvernamentale au fost cu mult peste nivelul de referinţăstabilit de Consiliu

„Ambii indicatori confirmă o deviaţie bugetară semnificativă. Incapacitatea de a acţiona conform recomandărilor precedente, cu riscul de a depăşi deficitul guvernamental de referinţă de 3% din PIB stabilit de UE, necesită măsuri urgente”, se arată în comunicatul Consiliului.

Potrivit Consiliului, România a suferit deviaţii semnificative de la proceduri începând cu iunie 2017, după o deteriorare importantă o balanţei structurale în 2016 şi continuarea tendinţei în anul următor. În decembrie anul trecut, Consiliul a decis că România nu a luat măsuri eficiente şi i-a solicitat să limiteze cheltuielile guvernamentale la maximum 3.3% în 2018 şi 5.1% în 2019.

România a avut un deficit de 0.88% din PIB în primele cinci luni din 2018, de aproape patru ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2017, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice citate de Agerpres. Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 18.4% în primele cinci luni ale anului, iar cele de personal au fost cu 22,3% mai mari, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”