Constanța: Avioanele britanice Typhoon vor începe de săptămâna viitoare misiunile de poliție aeriană

Constanța: Avioanele britanice Typhoon vor începe de săptămâna viitoare misiunile de poliție aeriană

Adjunctul comandantului operațiunilor aviatice NATO din sudul Europei, generalul Panagiotis Dimopoulos, a înmânat, într-o ceremonie desfășurată joi seara pe Aeroportul "Mihail Kogălniceanu'', certificatul NATO pentru executarea serviciului de poliție aeriană detașamentului de militari britanici care operează cele patru avioane Typhoon sosite în România la începutul săptămânii, misiunile de patrulare ale acestora urmând să înceapă săptămâna viitoare.

Detașamentul britanic alcătuit din 150 de militari va lucra împreună cu militarii români timp de patru luni, misiunile de poliție aeriană ale aeronavelor Typhoon, aflate pentru prima dată pe teritoriul României, urmând să înceapă pe data de 1 mai.

'În numele ambasadorului Marii Britanii, aș dori să subliniez importanța acestui eveniment pentru Regatul Unit, pentru relația noastră bilaterală și pentru angajamentul nostru în cadrul NATO', a declarat cu această ocazie atașatul militar al Marii Britanii în România, Neville McNally.

Cele patru aeronave Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au aterizat, luni, la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu. Până la începutul lunii septembrie, aceste aeronave vor executa misiuni de poliție aeriană alături de aeronavele românești MiG-21 LanceR.

'La limita noastră de responsabilitate este activitate, mai ales de când cu evoluția din Crimeea. Noi trebuie să fim pregătiți să arătăm totuși că pe aici nu se trece', a declarat presei, la finalul evenimentului, locțiitorul comandantului Grupului 86 Operațional, comandorul Daniel Moise.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun au drept obiective dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și consolidarea interoperabilității dintre forțele aeriene române și britanice, conform Ministerului Apărării Naționale.

Typhoon este una dintre cele mai mari rapide aeronave din lume și deține cel mai performant radar pentru detectarea altor aeronave.

Potrivit MapN, dislocarea avioanelor Royal Air Force (RAF) în România este parte a implementării Planului de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud, demonstrând unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate. AGERPRES / (A, AS — autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frățilă)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro