Consultant: 75% dintre români vor evita vacanţele ''early booking'', în favoarea celor ''last minute''

Consultant: 75% dintre români vor evita vacanţele ''early booking'', în favoarea celor ''last minute''

Trei sferturi dintre turiştii români (75%) nu vor mai apela la ofertele de tip ''early booking'' şi spun că îşi vor rezerva vacanţa cu 1 - 2 luni înainte de plecare, iar în funcţie de evoluţia situaţiei pe plan internaţional, acest obicei s-ar putea perpetua şi anul viitor, consideră consultantul în turism, Traian Bădulescu.

În acelaşi context al schimbării comportamentului în alegerea vacanţelor, un sondaj realizat de către tur-operatorul IRI Travel, transmis vineri AGERPRES, arată că românii vor renunţa la a-şi rezerva vacanţe în regim de "early booking", în următoarele nouă luni.

"Cererea va fi oricum mai redusă, iar turiştii vor avea mai multe opţiuni de cazare. Cel puţin în acest an, nu cred că vom mai putea vorbi de grade de ocupare foarte mari. Ofertele tip early booking au apărut timid în România acum 15 ani, au scăzut în timpul crizei economice care a afectat ţara noastră mai ales în perioada 2009 - 2011 şi au început să crească exponenţial în ultimii ani. Cei mai de succes ani pentru ofertele early booking au fost ultimii 2 - 3 ani, când turiştii începuseră să achiziţioneze pachete pentru sezonul estival încă din octombrie - noiembrie. Din estimările mele, cel puţin pentru acest an, circa 75% dintre turişti nu vor mai apela la ofertele early booking şi vor rezerva cu 1-2 luni înainte de plecare. În funcţie de evoluţia situaţiei pe plan international, este posibil ca acest obicei să se perpetueze şi anul viitor", a declarat Bădulescu.

La rândul său, Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel, susţine că turiştii sunt tot mai reticenţi la a-şi rezerva o vacanţă în următoarea perioadă. "Din discuţiile pe care atât noi cât şi partenerii noştri din ţară le-am avut cu turiştii aceştia se arată tot mai reticenţi la a-şi rezerva o vacanţă în următoarea perioadă. Litoralul Mării Negre a fost cel mai căutat, atât la români cât şi la bulgari, foarte mulţi clienţi sunând doar să obţină informaţii pentru vacanţe în această vară, dar cu mari rezerve", a spus Bădîrcea.

Datele operatorului arată că turiştii din zona Moldovei sunt mai reticenţi cu privire la rezervarea unei vacanţe în acest regim, aceştia reprezentând peste un sfert dintre pesimişti (27%). În clasamentul scepticilor se mai află locuitorii din Transilvaniei (22%), în timp ce pe locul 3 se află cei din Dobrogea, cu 19% din total. "Diferenţa între cele trei regiuni menţionate mai sus este că, dacă primele două iau în considerare vacanţele pe litoralul românesc, bulgăresc sau turcesc, cei din Tulcea si Constanţa apreciază că despre o vacanţă în Turcia sau Grecia, nici nu se poate discuta în acest an", a mai spus Lucian Bădîrcea.

Mai departe, turiştii din zona Olteniei ocupă locul 4, cu 13%, iar locuitorii din Muntenia sunt pe locul 5, cu 9%. Aproximativ 10% dintre cei chestionaţi nu au dorit să răspundă întrebărilor adresate de către consultanţii de turism.

"În contextul pandemiei Covid-19, putem vorbi de o schimbare radicală a obiceiurilor turistului, chiar şi după ce vom reveni la normal. Pe lângă o mai mare atenţie la siguranţă, la igienă, la securitatea oferită de transportator, de hotel sau de către destinaţie în sine, modul de efectuare a rezervării se va schimba radical. Turiştii vor dori mai multă flexibilitate în rezervarea ofertei şi mai ales posibilitatea de a anula cu puţin timp înaintea plecării. Pe termen scurt dar şi mediu, turiştii nu îşi vor mai face planuri cu multe luni înainte de plecare", a explicat Traian Bădulescu.

Tur-operatorul IRI Travel a anunţat, de altfel, că nu va implementa o taxă pentru reprogramarea vacantelor sau pentru emiterea de vouchere valorice.

Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 22 aprilie - 4 mai 2020, pe un eşantion de aproximativ 1.250 de persoane, în momentul în care turiştii au fost contactaţi sau i-au contactat pe consultaţii în turism pentru a-şi reprograma sau anula vacanţele. Dintre aceştia, 1.136 de persoane au răspuns cu privire la planurile de vacanţă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

4 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

5 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane