Controversele în jurul colaboratorilor apropiați ai lui Zelenski, suspectați de corupție. Noi mărturii împotriva unui consilier important

Controversele în jurul colaboratorilor apropiați ai lui Zelenski, suspectați de corupție. Noi mărturii împotriva unui consilier important

Controversele privind faptul că președintele ucrainean Voldomir Zelenski păstrează colaboratori suspectați de corupție riscă să se reaprindă după noi acuzații vizându-l pe unul dintre principalii săi consilieri, Oleg Tatarov, a arătat o investigație Reuters.

Zelenski a promis să curețe țara de corupție FOTO PROFIMEDIA

Un fost oficial în cadrul Ministerului de Interne în mandatul fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, Tatarov, avocat de profesie, este consilierul lui Zelenski în relația cu forțele de aplicare a legii și serviciile de informații din 2020.

Un caz anticorupție împotriva lui Tatarov pentru dare de mită a fost închis în aprilie 2022 din motive procedurale.

Oleh Maiboroda, fostul director executiv al uneia dintre cele mai mari firme de construcții din Ucraina, a declarat pentru Reuters că, în perioada 2014-2019, Tatarov s-a ocupat de aranjamentele privind mituirea unor funcționari publici pentru aprobarea unor proiecte de construcții. Contactele pe care le avea în poliție, instanțe și în rândul procurorilor au făcut din el intermediarul perfect.

„Tatarov obișnuia să rezolve toate problemele cu forțele de ordine”, a declarat Maiboroda, care s-a stabilit la Viena pentru evita să fie pus sub acuzare pentru schemele de corupție în care a fost implicată firma de construcții, Ukrbud Development LLC.

Comentariile lui Maiboroda amenință să reaprindă o controversă care l-a afectat pe președintele Voldomir Zelenski chiar și pe timp de război: acuzațiile adversarilor politici și ale militanților anticorupție potrivit cărora oameni puternici l-au protejat pe Tatarov de urmărirea penală.

Maiboroda nu a furnizat nicio dovadă în favoarea afirmațiilor sale. Suspiciuni de corupție împotriva lui Tatarov au fost de altfel formulate de agențiile anticorupție din Ucraina. Procurorii au închis cazul în aprilie 2022 din motive procedurale.

Tatarov, consilier al președintelui din 2020, a negat orice abatere, motivând o reglare de conturi politică.

Toleranță față de corupție?

Mai multe persoane din interior, intervievate de Reuters, au declarat că Tatarov este o figură crucială în a-l ajuta pe Zelenski să controleze agențiile de securitate și de aplicare a legii din Ucraina.

„Tatarov a devenit simbolul toleranței lui Zelenski față de corupție în cercul său interior”, a scris ziarul Kyiv Independent la începutul acestui an.

Daria Kaleniuk, directorul executiv al Centrului de acțiune anticorupție din Ucraina (AntAC), un ONG, consideră că într-o democrație sănătoasă orice oficial acuzat de corupție ar trebui suspendat până la eliminarea oricărei suspiciuni. „Dacă Zelenski nu scapă de Tatarov, nu va fi văzut ca luând în serios epurarea țării de corupție”, a declarat ea pentru Reuters.

În schimb, aliații lui Tatarov spun că acesta este o victimă a propriei sale eficiențe ca om de bază al lui Zelenski. „Vor încerca orice pentru a-l doborî pe acest tip, pentru că el este vârful de lance”, a subliniat Nicola Mirto, un antreprenor italian și fost client al lui Tatarov. Mirto a explicat că Tatarov a deranjat prin susținerea campaniei anticorupție a Ucrainei împotriva oligarhilor.

Tatarov a lucrat în Ministerul de Interne în timpul mandatului lui Viktor Ianukovici, președintele pro-rus înlăturat după o revoltă populară în 2014. Tatarov a stârnit controverse la acea vreme după ce a susținut că focuri de armă au emanat din mulțime.

După ce și-a pierdut funcția, Tatarov a lucrat în practică privată ca avocat și a devenit consilierul juridic al unei companii private ce făcea parte din corporația de stat Ukrbud.

Noi acuzații împotriva lui Tatarov

Președintele acesteia, Maxim Mikitas, se află în închisoare sub acuzații de mită privind un contract pentru metrou, pe care o neagă.

Potrivit lui Maiboroda, Mikitas l-a folosit pe Tatarov pentru sarcini dificile, inclusiv pentru plăți de mită în numele firmei de cinstrucții Maiboroda susține că obișnuia să primească instrucțiuni regulate de la Mikitas pentru a-i înmâna sume de bani lui Tatarov. În declarația sa pentru Reuters, Mikitas l-a acuzat pe Maiborada de „mărturie falsă”, precizând că contactele și influența lui Tatarov au fost cu „mult exagerate”.

Maiboroda a explicat că Tatarov era un operator abil, care se întâlnea cu contactele departe de biroul și folosea aplicații criptate pentru comunicații. „El știa cum merge ân aplicarea legii și ne-a avertizat să fim atenți să spunem aproape orice la telefon”, a declarat Maiboroda pentru Reuters.

Potrivit acestuia, Tatarov fie colecta el însuși plățile în numerar, fie trimitea un șofer. Sumele erau contabilizate ca fiind cheltuieli pentru proiecte de construcție. Maiboroda a arătat Reuters ceea ce el a spus că este o listă de mită, în valoare totală de 1,8 milioane de dolari. El a prezentat și trei chitanțe corespunzând cu plăți consemnate acolo. Maiboroda a declarat că semnatarul era Tatarov și că sumele proveneau din conturile Ukrbud Development.

Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) a comentat că experții vor trebui să verifice materialul.

Când l-a numit pe Tatarov, Zelenski a afirmat că ar fi nedrept să îi catalogheze pe toți oficialii care au lucrat sub Ianukovici drept reprezentanți ai vechii gărzi. „Principalul lucru este ca o persoană să fie onestă”, spunea atunci presei Zelenski.

NABU, o agenție independentă, a deschis o investigație asupra lui Tatarov sub suspiciunea că a aranjat să mituiască un oficial al Ministerului de Interne, în 2017, în numele Ukrbud Development.

Presupusa mită: un loc de parcare gratuit în schimbul unei evaluări sub prețul pieței a unor terenuri de stat. NABU a estimat că serviciul oficialului a costat statul ucrainean 81 de milioane de grivne (3,1 milioane de dolari la momentul respectiv).

Înregistrările de pe WhatsApp, obținute de anchetatori și văzute de Reuters, includ o instrucțiune de la Tatarov către un contabil de la Ukrbud Development de a-i oferi oficialului un loc de parcare într-un complex imobiliar din Kiev cu „100% reducere”, drept mulțumire pentru eforturile sale. Oficialul Ministerului de Interne a declarat pentru Reuters că a cumpărat locul de parcare la prețul pieței și a negat că a r fi făcut evaluarea.

Doi oficiali de rang înalt din cadrul forțelor de ordine au declarat pentru Reuters că Mikitas a mărturisit mita într-o înregistrare video după care a retras-o.

NABU avea dovezi și se pregătea să ordone arestarea lui Tatarov în momentul în care procurorul general Irina Venediktova, un fost parlamentar din partidul lui Zelenski, a făcut schimbări în echipa care se ocupa de caz și la scurt timp cazul a fost transferat către serviciul de securitate de stat, SBU.

Artem Sitnik, șeful NABU în această perioadă, a declarat pentru Reuters că el crede că dosarul a fost închis din motive politice, întrucât agenția sa a prezentat dovezi substanțiale. Sitnik, care și-a părăsit postul în aprilie 2022, după șapte ani, a declarat că biroul „și-a făcut treaba”, dar „sistemul judiciar s-a implicat și a împiedicat să se întâmple ceea ce trebuia”.

Cardinalul verde

Un alt membru al cercului de apropiați al lui Zelenski învăluit în controverse este șeful de cabinet al președintelui, Andri Iermak, un fost asociat.

Fiu al unui diplomat sovietic, Iermak a lucrat anterior în producția de film și televiziune. În prezent, apare alături de Zelenski la întâlniri guvernamentale și evenimente publice, fiind cunoscut printre diplomații străini drept „cardinalul verde” – referire la influența sa și la hainele kaki, precum ale șefului său.

În martie 2020, la o lună după a fost numit șef de cabinet, au apărut înregistrări video în care fratele său, Denis, acum soldat, este auzit discutând despre numiri în posturi guvernamentale și sugerând că ar putea deschide uși. Denis s-a apărat explicând că examina candidați și idei pentru proiecte pe care urma să le propună guvernului și că înregistrările au fost editate într-o încercare motivată politic de a-l discredita pe fratele său. Andri Iermak a respins înregistrările ca fiind o lovitură politică.

Înregistrările au fost realizate de un fost instructor de poliție, Dmitro Ștanko, care a fost ucis în luptă în octombrie 2022, potrivit văduvei sale, Liudmila Bielievtsova. Ea a declarat pentru Reuters că scopul lui Ștanko a fost de a expune corupția la nivel înalt și că soțul ei a fost mânat de un simț al datoriei. „A vrut ca Ucraina să fie o țară normală”, a spus ea.

Un sondaj realizat de două institute de sondare din Kiev, publicat la 11 septembrie, a constatat că 78% dintre ucraineni îl consideră pe Zelenski responsabil pentru corupția din guvern. Un sondaj conex a constatat că 55% consideră că ajutorul militar occidental ar trebui să fie condiționat de combaterea corupției.

„Toate problemele interne care interferează cu statul sunt și vor fi curățate”, a dat recent asigurări Zelenski.

La începutul lunii, Zelenski l-a înlocuit pe ministrul apărării, Oleksii Reznikov, invocând necesitatea unor „noi abordări„, după o serie de acuzații lansate de presa ucraineană potrivit cărora ministerul apărării achiziționa bunuri la suprapreț. Reznikov a declarat într-o conferință de presă la Kiev, cu o săptămână înainte de a fi înlăturat, că rapoartele sunt inexacte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB