Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat

Coreea de Nord a lansat un proiectil neidentificat

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică, din apropierea coastei de vest și a graniței cu China, a anunțat statul-major interarme al Coreei de Sud, într-un comunicat preluat de Yonhap.

Lansarea a avut loc la ora locală 5.27, din regiunea Kusong, la nord-vest de Phenian. Racheta, de tip neidentificat, a parcurs o traiectorie de aproximativ 700 de kilometri, potrivit aceleiași surse. Oficialități japoneze, citate de DPA, au afirmat că zborul a durat aproximativ 30 de minute, iar racheta a căzut în mare, în afara zonei economice exclusive a Japoniei. Comandamentul SUA din Pacific a confirmat lansarea, dar a precizat că NORAD — centrul nord-american de apărare aerospațială — a determinat că racheta nu a reprezentat o amenințare pentru America de Nord. Traiectoria rachetei, care s-a încheiat în Marea Japoniei, "nu a corespuns unei rachete balistice intercontinentale", arată un comunicat al comandamentului american.

Președintele sud-coreean Moon Jae-in a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate Națională, pentru a analiza evenimentul.

Guvernul japonez a înaintat un protest Phenianului, a anunțat șeful cabinetului de la Tokyo, Yoshidide Suga, care a arătat că lansarea unei rachete balistice constituie o încălcare de către Coreea de Nord a rezoluțiilor ONU. Premierul Shinzo Abe a repetat protestul în comentarii făcute în fața presei.

În urmă cu două săptămâni, o rachetă nord-coreeană s-a prăbușit la numai câteva minute de la lansare. În ultimele două luni, Coreea de Nord a efectuat patru teste cu rachete balistice, toate nereușite. De la începutul anului, Phenianul a testat diferite tipuri de proiectile, într-un ritm fără precedent, observă Reuters. Experții în armament consultați de agenție cred că testele au dus totuși la unele progrese tehnice.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro