Coreea de Nord a primit ajutor rusesc pentru lansarea de satelitului spion

Coreea de Nord a primit ajutor rusesc pentru lansarea de satelitului spion

Coreea de Nord a primit ajutor din partea Rusiei pentru lansarea cu succes a unui satelit de recunoaștere în această săptămână, au declarat joi legislatorii sud-coreeni, citând agenția de informații a țării.

Lansare rachetă Coreea de Nord FOTO: Shutterstock

Lansarea de marți a fost a treia încercare a Coreei de Nord, după două eșuate, și prima de la rara călătorie a liderului său Kim Jong Un în Rusia în septembrie, în timpul căreia președintele Vladimir Putin a promis să ajute Phenianul să construiască sateliți.

După discuțiile dintre cei doi lideri, Coreea de Nord a trimis date despre vehiculele de lansare folosite în două lansări anterioare de sateliți, iar Rusia a oferit analiza sa asupra datelor, potrivit lui Yoo Sang-bum, membru al comisiei parlamentare de informații, potrivit Agerpres.

"În ceea ce privește succesul celei de-a treia lansări, Serviciul Național de Informații a evaluat că a existat asistență din partea Rusiei", a declarat Yoo reporterilor, citând angajamentul declarat public al lui Putin de a ajuta cu vehiculul de lansare al Nordului și schimbul de date între Phenian și Moscova.

Presa de stat nord-coreeană a declarat miercuri că liderul țării a vizionat imagini luate de deasupra Guamului cu instalații militare americane, dar Yoo a spus că este dificil de verificat dacă satelitul a fost capabil să capteze astfel de imagini.

Armata sud-coreeană a declarat că părți ale unei rachete recuperate în urma celei de-a doua lansări eșuate din luna mai au arătat că aceasta nu avea nicio utilitate semnificativă ca satelit de recunoaștere. "Nu erau în situația de a determina capacitățile satelitului decât dacă Coreea de Nord publica o înregistrare video care să arate că a făcut acele imagini din Guam", a declarat Yoo, citând agenția de informații.

Youn Kun-young, un alt membru al comisiei, a declarat că lansarea a fost un succes, deoarece satelitul a intrat pe orbită, și că Coreea de Nord ar putea lansa mai mulți sateliți și ar putea efectua un test nuclear anul viitor.

Ultima lansare a declanșat condamnarea din partea Statelor Unite și a altor țări occidentale, în timp ce Coreea de Sud a suspendat o parte a unui pact militar încheiat în 2018 cu Nordul. Rusia și Coreea de Nord au negat tranzacțiile cu arme, dar au promis că vor intensifica cooperarea militară.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zakharova, a negat miercuri tranzacțiile militare ilegale cu Coreea de Nord, afirmând că Rusia a pus în aplicare rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. "Acuzațiile care au fost aduse împotriva noastră... sunt nefondate și nu au niciun fel de dovezi", a declarat Zakharova în cadrul unui briefing.

Rezoluțiile ONU - adoptate cu sprijinul Rusiei - interzic dezvoltarea de tehnologii aplicabile programelor de rachete balistice ale Coreei de Nord și cooperarea în domenii precum știința nucleară, tehnologia, aerospațiul și ingineria aeronautică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat