Coreea de Nord sancţionează oficiali locali pentru victimele provocate de taifunul Maysak

Coreea de Nord sancţionează oficiali locali pentru victimele provocate de taifunul Maysak

Coreea de Nord a decis să sancţioneze sever oficiali locali acuzaţi că nu au protejat populaţia în timpul trecerii taifunului Maysak care a provocat un "incident grav", făcând zeci de victime, a anunţat sâmbătă ziarul partidului de guvernământ Rodong Sinmun, relatează AFP şi Reuters.

Taifunul Maysak a străbătut Peninsula Coreeană la începutul acestei săptămâni, provocând ploi torenţiale. Imaginile transmise de televiziunea nord-coreeană arătau o stradă inundată în portul Wonsan, în provincia Kangwon (est).

Sâmbătă, ziarul oficial Rodong Sinmun a informat că liderii nord-coreeni au decis să sancţioneze oficiali ai oraşului şi provinciei, acuzaţi că s-au dovedit "iresponsabili" provocând "un incident grav care a făcut zeci de victime".

Ziarul nu a precizat câte persoane şi-au pierdut viaţa, au fost rănite sau au fost date dispărute.

Potrivit publicaţiei, oficialii locali nu au reuşit să identifice la timp "proprietăţile cu risc" şi nu au "evacuat toţi locuitorii" în pofida ordinelor în acest sens din partea Partidului Muncitorilor aflat la guvernare, condus de Kim Jong Un.

"S-a luat decizia de a se impune sancţiuni severe administrative şi legale împotriva celor responsabili pentru aceste victime", a adăugat ziarul.

Taifunul Maysak a provocat cel puţin doi morţi în Coreea de Sud şi peste 2.200 de persoane au fost evacuate în adăposturi temporare în oraşul Busan (sud).

Sancţionarea oficialilor locali este "o modalitate prin care liderii nord-coreeni evită să fie învinuiţi" pentru victime, a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un nord-coreean care a dezertat în Coreea de Sud şi a devenit cercetător la Seul.

"Ei trimit mesajul că Kim Jong Un nu face niciodată greşeli şi că pagubele se produc atunci când cei care lucrează pentru el nu reuşesc să-i urmeze ordinele", a mai spus el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție