Coreea de Nord și Statele Unite au negociat în secret (presă)

Coreea de Nord și Statele Unite au negociat în secret (presă)

Diplomați nord-coreeni și americani s-au întâlnit în secret la Oslo, scrie miercuri ziarul Washington Post, citat de Yonhap.

Ambasadorul Joseph Yun, unul din experții Statelor Unite în relația cu Coreea de Nord, a discutat luna trecută direct cu reprezentanți ai regimului de la Phenian, după ce l-a convins pe secretarul de stat american, Rex Tillerson, să aprobe acest demers neobișnuit. Yun i-a explicat șefului său că subiectul principal va fi situația deținuților americani din Coreea de Nord, afirmă cotidianul citat.

Nord-coreenii au acceptat, se pare, să permită unor diplomați suedezi să îi viziteze pe deținuții americani. Suedia este puterea protectoare a cetățenilor americani din Coreea de Nord, în lipsa unei misiuni diplomatice a SUA la Phenian.

Tillerson a anunțat marți că Phenianul l-a eliberat pe studentul american Otto Warmbier, condamnat în 2016 la 15 ani de muncă silnică. Deținutul era în comă, iar Yun s-a deplasat luni în Coreea de Nord împreună cu un grup de medici, pentru a-l repatria. Cu această ocazie, diplomatul i-a putut vizita și pe ceilalți conaționali ai săi din închisorile nord-coreene.

Întâlnirea din mai, de la Oslo, a fost probabil primul contact direct între oficiali nord-coreeni și americani după multă vreme. În prezent, tensiunile între Phenian și Washington sunt puternice, pe fondul testelor nord-coreene cu rachete, dar Washington Post afirmă că după dialogul secret ar putea urma și o reluare negocierilor bilaterale pe scară mai largă. Pe de altă parte, un funcționar din Congresul SUA care cunoaște situația este citat de ziar cu afirmația că Tillerson a permis acțiunea lui Yun doar cu condiția să discute în primul rând situația americanilor deținuți în Coreea de Nord și nu un angajament extins.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro