Coreea de Sud: Procurorii cer 35 de ani de închisoare împotriva fostei preşedinte Park Geun-hye, la rejudecarea procesului

Coreea de Sud: Procurorii cer 35 de ani de închisoare împotriva fostei preşedinte Park Geun-hye, la rejudecarea procesului

Parchetul sud-coreean a cerut miercuri condamnarea la 35 de ani de închisoare a fostei preşedinte a ţării, Park Geun-hye, într-un proces în care aceasta este rejudecată pentru acuzaţii de mită, abuz de putere şi fraudă, transmite Yonhap.

Într-o şedinţă a Înaltei Curţi de la Seul, procurorii au cerut ca fosta preşedintă să primească o condamnare la 25 de ani de detenţie şi o amendă de 30 miliarde de woni (aproape 25 milioane de dolari) pentru acuzaţiile de mită. Ei au cerut, de asemenea, 10 ani de detenţie la acuzaţiile de abuz de putere şi alte infracţiuni.

Park Geun-hye, prima femeie aleasă preşedinte în Coreea de Sud, în 2013, a fost destituită în 2017 în urma unui răsunător scandal de corupţie şi abuz de putere care a dezvăluit legături 'nesănătoase' între puterea politică şi marile conglomerate familiale economice, în special Samsung.

Ea a fost condamnată în apel la 25 de ani de închisoare pentru că a conspirat împreună cu confidenta sa, Choi Soon-sil, pentru a forţa mari conglomerate, printre care Samsung, să doneze 77, 4 miliarde de woni către două fundaţii controlate de Choi.

La 29 august 2019, Curtea Supremă sud-coreeană a casat sentinţa împotriva lui Park Geun-hye, considerând că ar fi trebuit pronunţată o hotărâre separată în cazul de corupţie din acest dosar tentacular, şi a trimis cazul în faţa Înaltei Curţi din Seul, ceea ce i-ar putea aduce fostei preşedinte o pedeapsă şi mai mare.

Şedinţa de pronunţare a sentinţei este programată la data de 10 iulie.

Park a fost inculpată separat în ianuarie 2018 sub acuzaţia că a primit mită 3,5 miliarde de woni de la trei şefi ai Serviciului Naţional de Informaţii (NIS), din mai 2013 până în septembrie 2016, în complicitate cu secretarele ei. Şi acest proces va fi rejudecat, din decizia Curţii Supreme, după achitarea pronunţată în instanţele inferioare.

Park nu a fost prezentă la audierea de miercuri, la fel cum a boicotat toate procesele în care a fost inculpată.

Ea ispăşeşte în prezent un total de 32 de ani de închisoare pentru mită, abuz de putere, încălcarea legilor electorale şi alte infracţiuni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!