Coreea de Sud recepţionează primul său submarin SLBM

Coreea de Sud recepţionează primul său submarin SLBM

Marina sud-coreeană a recepţionat vineri primul său submarin capabil să transporte rachete balistice, destinat să contracareze ameninţarea rachetelor submarine ale Coreei de Nord, dotată cu arma nucleară, potrivit AFP.

De mai mulţi ani, Phenianul dezvoltă rachete mare-sol balistice (SLBM).

În ianuarie, în cursul unei parade militare care s-a desfăşurat în prezenţa liderului nord-coreean Kim Jong-Un, armata a prezentat patru rachete dotate cu ogive negre şi albe.

Agenţia de presă nord-coreeană KCNA relata că "puternica lor capacitate de lovire poate distruge total inamicii din afara teritoriului".

Cu câteva zile înainte, Kim declarase în faţa Congresului partidului aflat la putere că ţara a încheiat planurile unui submarin nuclear. O astfel de navă nu va fi funcţională probabil decât peste câţiva ani.

Un SLBM operaţional ar permite Phenianului o schimbare a strategiei, cu posibilitatea de a lansa un atac surpriză în apropierea SUA sau de a efectua o lovitură chiar fără forţe terestre.

Coreea de Sud a organizat ceremonia intrării în serviciu a submarinului său de 3.000 de tone, cu propulsie diesel, pe care l-a conceput ea însăşi, pe insula meridională Geoje, a indicat Marina sud-coreeană într-un comunicat.

Acest submarin, cu o lungime de 83,5 metri şi 9,6 metri lăţime, poate rămâne în submersie 20 de zile fără a urca la suprafaţă, constituind un atu pentru "a ne apăra mările, iar simpla sa existenţă va produce teamă" inamicului.

Echipat cu şase tuburi de lansare verticală a rachetelor, submarinul va fi operaţional în august 2022, potrivit autorităţilor militare.

Coreea de Nord caută de asemenea să-şi consolideze forţele submarine.

În 2019, Kim Jong-Un inspectase un submarin nou construit, fotografii arătându-l pozând lângă imensa navă.

Ceremonia de vineri intervine la câteva zile după ce sora conducătorului nord-coreean, Kim Yo Jong, a criticat atitudinea "perfidă" a Seulului în legătură cu exerciţii militare comune între Coreea de Sud şi SUA.

Ea a avertizat că aceşti doi aliaţi se vor confrunta cu grave ameninţări de securitate.

SUA dispun în Coreea de Sud de un contingent de aproape 28.500 de militari pentru a apăra ţara împotriva vecinului său care deţine arma nucleară. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 „Regele este prea plictisitor în pat”

3 El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea...

4 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

5 Generalul rus Vadim Șamarin, adjunctul lui Gherasimov, a fost reținut