Coreea de Sud: Şeful serviciului militar de informaţii, schimbat din funcţie pentru amestec în politică

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in l-a înlocuit vineri pe şeful Comandamentului de Apărare şi Securitate (DSC, serviciile de informaţii militare şi securitate), în urma unor scandaluri răsunătoare, şi a ordonat crearea unui nou comandament care 'să rupă definitiv cu trecutul' acestei instituţii, afectată de o serie de acuzaţii politice, informează Yonhap.

Yoon Young-chan, consilierul de relaţii publice al lui Moon, a făcut anunţul ce intervine în cadrul eforturilor de reformare a DSC după apariţia unor informaţii în presă că DSC a examinat posibilitatea de a impune legea marţială pentru a opri protestele antiguvernamentale de anul trecut.

Astfel, preşedintele sud-coreean l-a desemnat pe generalul Nam Young-sin, actualul şef al Comandamentului special pentru război (SWC) din cadrul armatei terestre a Coreei de Sud, pentru a-l înlocui pe generalul Lee Suk-koo, care conduce DSC din septembrie trecut.

'Pentru o reformă rapidă la toate nivelurile, preşedintele a ordonat crearea unui nou comandament prin dizolvarea şi reorganizarea actualului DSC, pentru a rupe cu trecutul său', a declarat Yoon într-o conferinţă de presă la Seul.

Totodată, preşedintele a ordonat ca toţi oficialii DSC acuzaţi de activităţi politice şi alte ilegalităţi să fie trimişi în unităţile în care serveau iniţial. DSC este alcătuită din ofiţeri de infanterie, de marină, din forţele aeriene şi aeropurtate.

Şeful statului a ordonat de asemenea 'numirea unor inspectori civili pentru a investiga minuţios toate acţiunile ilegale şi de corupţie din cadrul instituţiei şi pentru a lua măsurile necesare', a mai spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Seul.

Ordinul preşedintelui intervine la o zi după ce o Comisie pentru reforme a Ministerului Apărării sud-coreean a propus o serie de schimbări radicale, între care reducerea cu 30% a celor 4.200 de angajaţi ai DSC şi destructurarea 'tuturor fundaţiilor sale instituţionale' cu scopul efectuării unor schimbări fundamentale.

DSC este suspectat de amestec în afacerile politice ale ţării. El a elaborat un document care prevedea impunerea legii marţiale pentru a pune capăt protestelor antiguvernamentale în 2017.

Documentul, perceput de mulţi drept o moştenire a fostului regim militar autoritar al Coreei de Sud, conţinea proceduri detaliate de urgenţă, în special instituirea cenzurii în mass-media, asigurarea de sprijin din partea diplomaţilor străini pentru a împiedica parlamentul să se opună instituirii legii marţiale. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

5 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

recomandări

Te ia DNA: Nicolae Moga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi