Coreea de Sud va „normaliza“' un acord militar cu Japonia, pe fondul unei apropieri diplomatice

Coreea de Sud va „normaliza“' un acord militar cu Japonia, pe fondul unei apropieri diplomatice

Coreea de Sud va ''normaliza'' un acord militar crucial cu Japonia, a declarat sâmbătă pentru AFP un responsabil al Ministerului Apărării, pe fondul unei apropieri diplomatice între celor două state vecine în faţa Coreii de Nord, relatează Agerpres.

Fumio Kishida, premierul Japoniei FOTO EPA EFE

Acest Acord general de securitate şi informare militară (GSOMIA), semnat în 2016, permite schimbul de informaţii militare, în special în faţa Phenianului. Liderul sud-coreean, Yoon Suk Yeol, s-a deplasat joi în Japonia pentru un summit cu omologul său nipon, Fumio Kishida, pentru a relansa relaţiile diplomatice, afectate de dispute istorice privind munca forţată în timpul colonizării nipone a Coreii (1910-1945).

Conform media prezente la acest summit dintre cele două ţări, inedit la acest nivel în ultimii 12 ani, preşedintele Yoon i-a spus premierului Kishida că îşi doreşte "normalizarea completă" a GSOMIA.

Front unit în fața amenințării Phenianului

După întâlnire, el a cerut Ministerului Afacerilor Externe sud-coreean "să ia măsurile necesare" în acest sens, a explicat pentru AFP un responsabil al Ministerului Apărării, sub acoperirea anonimatului. Seulul a pus sub semnul întrebării acest pact în 2019, ameninţând că îi va pune capăt, într-un moment în care relaţiile cu Tokyo se înrăutăţeau din cauza chestiunilor comerciale şi, de asemenea, din cauza disputei moştenite din timpul ocupaţiei japoneze.

SUA au avertizat atunci că renunţarea la acest acord ar fi în beneficiul Chinei şi Coreii de Nord. Coreea de Sud a acceptat în cele din urmă să prelungească GSOMIA, dar în "anumite condiţii", cu câteva ore înainte de expirarea sa, avertizând în acelaşi timp că înţelegerea ar putea fi "reziliată" în orice moment. În faţa ameninţării tot mai mari a Phenianului, care dispune de arme nucleare, cele două state vecine au căzut de acord să prezinte un front unit.

Percheziţii la Ministerul Apărării, după acuzaţii privind implicarea unui prezicător în mutarea reşedinţei preşedintelui

Poliţia sud-coreeană a descins miercuri la Ministerul Apărării sud-coreean, într-o anchetă asupra unor acuzaţii privind presupusa implicare a unui prezicător în mutarea reşedinţei preşedintelui, relatează Yonhap.

Poliţia metropolitană din Seul a trimis anchetatori la sediul ministerului pentru a obţine dovezi, inclusiv registre ale intrărilor de vehicule, au indicat oficiali, scrie Agerpres.

Raidul vine după ce oficiul preşedintelui Yoon Suk Yeol a depus o plângere împotriva mai multor persoane, între care un fost deputat, care au susţinut că un prezicător cunoscut sub numele Cheongong a vizitat în mai multe rânduri un birou al armatei din clădirea Ministerului Apărării.

Oficiul prezidenţial a depus de asemenea luna trecută o altă plângere împotriva unui fost purtător de cuvânt al Ministerului Apărării şi a două publicaţii care au afirmat că Cheongong, însoţit de şeful serviciului de securitate al preşedintelui, a vizitat sediul instituţiei armatei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro