Coridele, suspendate temporar în Ciudad de Mexico

Coridele, suspendate temporar în Ciudad de Mexico

Coridele organizate pe arenele din Ciudad de Mexico, cele mai mari din lume, au fost suspendate câteva zile, o hotărâre judecătorească fără precedent şi foarte simbolică care reînvie dezbaterea privind interzicerea definitivă a luptelor cu tauri în Mexic, relatează sâmbătă AFP.

Un judecător federal urmează să ia o decizie pe fond în următoarele zile după ce vineri s-a pronunţat asupra plângerii depuse de asociaţia "Justicia Justa" împotriva spectacolelor cu tauri.

El urmează să asculte argumentele susţinătorilor şi oponenţilor acestei tradiţii sosite în Mexic odată cu colonizarea spaniolă, în urmă cu 500 de ani.

Niciun spectacol nu este prevăzut înainte de 2 iulie pe arenele din Ciudad de Mexico, cu o capacitate de 50.000 de persoane.

În acea zi este programată prima "Pamplonada", o cursă cu tauri pe modelul festivalului San Fermin din Pamplona (nordul Spaniei) care va avea loc în acelaşi timp.

Mai multe asociaţii au declanşat în ultimii ani acţiuni legale pentru interzicerea luptelor cu tauri.

Susţinătorii interdicţiei consideră că legea tratează taurii drept "lucruri" şi ignoră suferinţa animalelor.

Apărătorii tradiţiei subliniază câştigurile economice aduse de luptele de tauri (343 milioane cifra de afaceri, 80.000 de locuri de muncă directe, conform datelor oficiale din 2018).

Cinci dintre cele 32 de state ale Mexicului au interzis deja luptele cu tauri. În decembrie, parlamentul din Ciudad de Mexico s-a pronunţat în cadrul unei comisii pentru această interdicţie, care nu a fost însă votată în plen.

Dezbaterea există şi în alte ţări din America Latină. Este interzisă uciderea de tauri în Bogota şi Quito. Venezuela a anulat unele coride. În Peru, justiţia s-a pronunţat împotriva interdicţiei.

Coridele sunt permise în Portugalia, Spania şi Franţa, unde există dezbateri în legătură cu acest subiect. "75% dintre francezi sunt pentru interzicerea coridelor", potrivit unui proiect de lege privind interzicerea luptelor cu tauri, datat septembrie 2021 pe site-ul Senatului francez.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...