Coronavirus: Doar 3% din populaţia Americii Latine a fost vaccinată cu schemă completă (PAHO)

Coronavirus: Doar 3% din populaţia Americii Latine a fost vaccinată cu schemă completă (PAHO)

Diferenţe evidente în ceea ce priveşte accesul la vaccinurile anti-COVID-19 există în America Latină şi regiunea Mării Caraibilor, a declarat miercuri directoarea Organizaţiei Pan Americane pentru Sănătate (PAHO), Carissa Etienne, citată de DPA.

"Doar trei procente din populaţia Americii Latine a fost complet vaccinată împotriva COVID-19", a declarat directoarea acestei organizaţii regionale, Carissa Etienne, în conferinţa sa de presă săptămânală.

"Şi mai avem încă un drum lung de parcurs pentru a ne asigura că orice persoană este protejată", a adăugat ea.

Ea a remarcat dependenţa excesivă a Americii Latine de importuri pentru materiale medicale esenţiale: "Mai puţin de 4% din produsele medicale utilizate în timpul crizei COVID-19 provin din această regiune".

"Din cauza interdicţiei de exporturi, întârzierilor în lanţul de aprovizionare şi absenţei puterii de achiziţie, regiunea noastră are mari probleme în a concura pentru a obţine acces la echipamente de protecţie personală, medicamente şi vaccinuri, care sunt vitale în lupta împotriva COVID-19", a adăugat Carissa Etienne.

Sporirea capacităţii regionale de a fabrica materiale medicale strategice şi în special vaccinuri "reprezintă o necesitate, atât pentru locuitorii noştri, cât şi în materie de securitate sanitară", a mai spus directoarea PAHO.

În Brazilia, Argentina şi Mexic, vaccinuri precum cele dezvoltate de AstraZeneca şi CanSino sunt deja fabricate sau îmbuteliate la o scală limitată. În Cuba, două vaccinuri proprii se află în prezent în faza finală a unor studii clinice.

După luni de întârzieri - cauzate de faptul că produsele necesare pentru finalizarea vaccinurilor lipseau în Mexic -, primele 1 milion de doze de vaccin AstraZeneca produse în Argentina şi Mexic ar trebui să devină disponibile săptămâna viitoare, a declarat miercuri ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard.

Argentina şi Mexic au anunţat în august 2020 că vor produce împreună cel puţin 150 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford, cu care vor aproviziona ţările din America Latină, cu excepţia Braziliei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Zvon...

3 „Am fantasme sexuale cu ea. Îți vine s-o iei și s-o pui acolo pe masă!"

4 S-ar putea să nu mintă! / Dragnea spune că Ordonanța 13 a fost ideea lui Marian Neacşu și a lui Marcel Ciolacu

5 Dialog ireal între o pacientă de 80 de ani și medic: „Nu mă vaccinez, am auzit la televizor că rămân sterilă”