Coronavirus: Măsurile de urgenţă nu trebuie să servească la ''zdrobirea disidenţei'' (experţi ai ONU)

Coronavirus: Măsurile de urgenţă nu trebuie să servească la ''zdrobirea disidenţei'' (experţi ai ONU)

Peste 15 experţi în drepturile omului ai ONU au cerut luni ca măsurile de urgenţă adoptate de ţări în lupta împotriva coronavirusului să nu fie folosite pentru a "zdrobi disidenţa", cerând abrogarea lor acolo unde epidemia este în declin, relatează AFP.

"Recunoscând în acelaşi timp gravitatea crizei sanitare actuale şi că utilizarea de puteri de urgenţă este permisă de dreptul internaţional ca răspuns la ameninţări importante, le reamintim urgent statelor că orice răspuns de urgenţă la coronavirus să fie proporţional, necesar şi nediscriminatoriu", au declarat aceşti experţi independenţi, care sunt numiţi de către ONU, dar care nu se exprimă în numele ONU.

"Folosirea de puteri de urgenţă trebuie să fie anunţată public şi trebuie notificată organelor ONU relevante atunci când drepturile fundamentale, în special libertatea de mişcare, viaţa familială şi dreptul la reuniune, sunt limitate considerabil", au adăugat ei, într-un comunicat.

Apelul este similar cu cel al Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, care a cerut în mai multe rânduri ca măsurile luate de ţări pentru a lupta împotriva propagării epidemiei de COVID-19 să respecte drepturile omului şi să fie "proporţionale cu riscul evaluat".

"Restricţiile luate pentru a răspunde la virus trebuie să fie motivate de obiective legitime de sănătate publică şi nu trebuie utilizate pentru a zdrobi disidenţa", au subliniat experţii ONU, printre care se numără şi raportorul special asupra situaţiei apărătorilor drepturilor omului, Michel Forst.

Acest măsuri "nu trebuie să servească la a lua ca ţintă grupuri, minorităţi sau indivizi particulari", au insistat ei.

"Pentru a evita ca astfel de puteri excesive să fie integrate în sistemele juridice şi politice, restricţiile trebuie să fie strâns adaptate şi să constitutie mijlocul cel mai puţin intruziv posibil pentru a proteja sănătate publică", au făcut ei apel.

De asemenea, experţii cer ţărilor unde epidemia este în declin să încerce să restabilească "viaţa normală" şi să evite "recurgerea în mod excesiv la puterile de urgenţă pentru a reglementa pe termen nedefinit viaţa cotidiană".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”