Coronavirus: Ministrul de externe ungar, în vizită la Chişinău, cu un transport de echipamente de protecţie

Coronavirus: Ministrul de externe ungar, în vizită la Chişinău, cu un transport de echipamente de protecţie

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a făcut marţi o vizită la Chişinău, pentru a însoţi un transport de 100.000 de măşti chirurgicale şi 5000 de perechi de mănuşi medicale donate de ţara sa Republicii Moldova, relatează MTI.

Sosirea ajutorului ungar pentru Republica Moldova a fost anunţată de ministrul de externe moldovean Oleg Ţulea într-o conferinţă de presă comună cu Peter Szijjarto difuzată live pe pagina de Facebook a oficialului ungar.

Chişinăul a cerut ajutor de la Uniunea Europeană şi separat de la Ungaria în lupta împotriva epidemiei, menţionează MTI. Ajutorul a fost solicitat pe două canale, pe bază bilaterală şi în cadrul NATO.

Peter Szijjarto a explicat că ţara sa a primit milioane de articole de protecţie din China şi poate oferi o parte dintre ele Republicii Moldova. "Era clar că vom reacţiona pozitiv la o astfel de solicitare", a spus şeful diplomaţiei ungare.

El a notat că premierii celor două ţări au semnat recent un acord de parteneriat strategic, subliniind că Ungaria "ia în serios parteneriatul strategic şi prietenia".

Szijjarto a mai afirmat că Ungaria este un susţinător dedicat al Parteneriatului Estic al Uniunii Europene şi că este important ca UE să aibă aliaţi în est, iar Budapesta este de părere că şi ţările Parteneriatului Estic trebuie să beneficieze de un sprijin suficient din partea Uniunii.

Acest ajutor este urgent necesar pentru că, potrivit informaţiilor din Republica Moldova, o mare parte dintre cei infectaţi cu noul coronavirus lucrează în sănătate, a remarcat ministrul.

"Ca reprezentant al unui guvern creştin-democrat, aş vrea să exprim marele nostru respect pentru activităţile guvernului social-democrat de la Chişinău de susţinere a intereselor naţionale. Şi noi credem că Ungaria este pe primul loc şi respectăm ţările care acordă prioritate intereselor naţionale", a spus Szijjarto, potrivit MTI.

Ministrul de externe ungar a făcut totodată apel la Comisia Europeană să reziste folosirii discriminării politice împotriva Republicii Moldova şi să transfere fără întârziere restul de 70 de milioane de euro din cei 100 de milioane de euro alocaţi ca ajutor financiar acestei ţări. Comisia trebuie să transfere de asemenea cei 100 de milioane de euro pentru lupta împotriva epidemiei cu noul coronavirus, a îndemnat şeful diplomaţiei ungare.

Peter Szijjarto a salutat în acelaşi timp cooperarea excelentă dintre Ungaria şi Republica Moldova în ce priveşte tranzitul de bunuri şi persoane în timpul pandemiei şi a amintit că în Republica Moldova companiile ungare OTP Bank şi Richter sunt lideri de piaţă în sectoarele bancar şi respectiv farmaceutic. "Avem şi un interes egoist ca Republica Moldova să aibă cât mai mare succes şi să-şi relanseze economia", a menţionat ministrul ungar. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit

2 Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO

3 Scandal sexual online cu Cristina Pucean, după ce s-a despărțit de Bogdan de la Ploiești

4 „Președinta” României, aroganțe într-un resort de lux din Elveția

5 VIDEO Americanii au prezentat oficial „drăcovenia” SF