Coronavirus: OMS avertizează asupra creşterii infectărilor în ţările ce găzduiesc EURO-2020; un ministru german acuză UEFA de iresponsabilitate

Coronavirus: OMS avertizează asupra creşterii infectărilor în ţările ce găzduiesc EURO-2020; un ministru german acuză UEFA de iresponsabilitate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a manifestat joi îngrijorarea faţă de creşterea cazurilor de COVID-19 în ţările ce găzduiesc EURO 2020, amintind că evenimentele unde se reuneşte multă lume pot fi evenimente de ''supercontagiere'', relatează agenţia EFE.

''Nu este vorba doar despre partidele în sine, ci şi de alte evenimente conexe'' competiţiei EURO 2020, a atras atenţia responsabila pentru urgenţe a OMS-Europa, Catherine Smallwood, adăugând că acelaşi lucru este valabil pentru orice eveniment cu participare numeroasă, de exemplu concertele.

Mesajul său principal este că sistemele de sănătate trebuie să fie pregătite pentru a răspunde unor creşteri puternice a cazurilor de COVID-19 care au ca origine EURO 2020.

De asemenea, OMS a avertizat că Europa, unde pentru prima dată în ultimele 10 săptămâni numărul cazurilor de COVID-19 a început din nou să crească, riscă un nou val epidemic în toamnă dacă nu se menţin măsurile de precauţie.

Conform OMS, sunt întrunite cele trei condiţii necesare pentru apariţia unui nou val epidemic: noile variante ale coronavirusului (în special varianta Delta), rata redusă de vaccinare şi sporirea contactelor sociale.

În acest timp, ministrul german de interne, Horst Seehofer, a calificat drept ''absolut iresponsabilă'' decizia UEFA de a permite prezenţa a zeci de mii de suporteri pe stadionul Wembley din Londra la meciurile EURO 2020, mai ales în condiţiile în care Marea Britanie înregistrează o creştere a infectărilor şi varianta Delta este acolo predominantă.

Reducerea contactelor la minim şi respectarea normelor de igienă sunt măsuri indispensabile, dar care greu pot fi aplicate, dacă privim imaginile de la meciuri, spune Seehofer. Aglomerările de oameni şi îmbrăţişările pentru a sărbători victoria alimentează infectările în mod inevitabil, a explicat oficialul german, care a mai remarcat faptul că ''încă o dată aspectul comercial'' primează în faţa protejării sănătăţii populaţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria