Coronavirus: Premierul britanic Boris Johnson înfruntă opoziţia cu privire la bilanţul epidemiei de COVID-19

Coronavirus: Premierul britanic Boris Johnson înfruntă opoziţia cu privire la bilanţul epidemiei de COVID-19

Premierul britanic Boris Johnson înfruntă miercuri opoziţia în parlament şi întrebările se anunţă a fi incisive, ţara înregistrând al doilea cel mai grav bilanţ al victimelor făcute de noul coronavirus în lume, ceea ce face dificilă o abordare a relaxării măsurilor de izolare, transmite AFP.

Regatul Unit a depăşit Italia în Europa şi se află în urma SUA în ceea ce priveşte numărul de decese provocate de pandemie. Autorităţile britanice au înregistrat oficial 29.427 de morţi. Această cifră poate ajunge însă la 32.000 dacă i se adaugă decesele a căror cauză probabilă este COVID-19, dar neconfirmată de un test.

În faţa acestui virus care face ravagii în ţară şi care l-a afectat personal, premierul Boris Johnson revine în Camera Comunelor după o spitalizare urmată de o perioadă de convalescenţă. Johnson, care nu s-a mai întâlnit cu deputaţii din 25 martie, îl va înfrunta pentru prima oară pe noul lider al Partidului Laburist, Keir Starmer.

Această confruntare era prevăzută pentru miercurea trecută, dar naşterea fiului lui Boris Johnson şi al logodnicei sale Carrie Symonds l-a făcut să lipsească de la tradiţionala sesiune de întrebări cu guvernul.

Keir Starmer a criticat în mai multe rânduri "lentoarea" reacţiei guvernului faţă de pandemie. El pledează pentru un "consens naţional" şi exercită presiuni asupra lui Boris Johnson pentru ca acesta să prezinte un plan precis de ieşire din izolare, decretat în 23 martie şi care urmează să fie reevaluat joi.

Presiunea asupra premierului derivă din consecinţele economice şi sociale dramatice ale izolării cu peste 6 milioane de persoane în şomaj parţial şi desfiinţări de locuri de muncă în continuă creştere.

Guvernul promisese să anunţe în această săptămână o strategie de ieşire din izolare, dar rămâne prudent.

Măsurile de izolare şi-au arătat efectele şi ţara a depăşit vârful pandemiei, potrivit anunţului făcut de premier (55 de ani) săptămâna trecută, care şi-a rugat totuşi compatrioţii să continue să respecte regulile de distanţare socială pentru a evita un al doilea val de contaminări.

Complicând situaţia, comitetul oamenilor de ştiinţă care consiliază guvernul trece şi el printr-o criză. După o polemică asupra prezenţei la reuniuni a controversatului consilier al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, epidemiologul Neil Ferguson, care se bucură de mare audienţă în această criză, a trebuit să demisioneze după ce a încălcat izolarea pe care o recomandase el însuşi.

Potrivit Telegraph, el a permis unei femei descrise drept amanta sa să-l viziteze la domiciliu.

Pe de altă parte, Reuters - care citează publicaţia The Times - scrie miercuri că executivul britanic a elaborat un plan în trei etape pentru ieşire din izolarea impusă la sfârşitul lunii martie din cauza pandemiei de COVID-19.

Executivul urma să revizuiască ieşirea din izolare până în 7 mai, dar premierul Boris Johnson şi-a exprimat clar temerea privind posibilitatea declanşării unui al doilea val de contaminări cu noul coronavirus. Se aşteaptă ca Johnson să anunţe până duminică un plan de ieşire a ţării din izolare.

Prima etapă ar presupune redeschiderea micilor magazine, a locurilor de muncă în aer liber, iar a doua etapă va implica redeschiderea marilor centre comerciale, cu încurajarea mai multor persoane să meargă la muncă, potrivit The Times.

Barurile, restaurantele, hotelurile şi centrele de petrece a timpului liber vor fi deschise ultimele, afirmă ziarul.

În acelaşi timp, ministrul sănătăţii Matt Hancock a negat miercuri că guvernul ar fi sacrificat numeroase persoane vulnerabile din aziluri, acordând prioritate îngrijirii din spitale, conform Reuters.

Întrebat de Sky News dacă ar fi trebuit să acţioneze altfel în aziluri, Hancock a răspuns:"Cred că este foarte dificil pentru că mi se pare că depunem enorme eforturi şi resurse pentru susţinerea acestor cămine încă de la început".

"Poate că noi ar fi trebuit să explicăm aceasta mai clar", a spus el, adăugând că aşa ceva ar fi ajutat dacă Marea Britanie ar fi putut face mai multe teste la începutul epidemiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...